Η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης, σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.«Όποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τους προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, όποιος συνεργασθεί θα λάβει αμοιβή.

Από την πλευρά της, η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγρέμπ (Aqmi) δεσμεύθηκε «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει» τους εξεγερμένους, αφού ο αγώνας τους «είναι αγώνας κάθε μουσουλμάνου που αγαπά τον Αλλάχ και τον προφήτη του» αναφέρεται σε μήνυμα της οργάνωσης, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστότοπων (SITE).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής και αποτίμησε τις ανάγκες που θα προκύψουν σε περίπτωση εξόδου του λιβυκού πληθυσμού, τη στιγμή που η απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ξένων πολιτών συνεχίζεται από θαλάσσης και αέρος υπό δυσμενείς συνθήκες.

Η Λιβύη, υπενθυμίζουμε πως, διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική και η τιμή του «μαύρου χρυσού» συνεχίζει να ανεβαίνει στις αγορές, φθάνοντας σε ύψη ρεκόρ εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια. Στο μεταξύ, πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η γαλλική Total, η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol, έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους και απομάκρυναν από τη Λιβύη το προσωπικό τους.

Την ίδια ώρα, στο αεροδρόμιο η κατάσταση είναι χαώδης, καθώς επιβάτες δίνουν μάχη για μία θέση στα αεροπλάνα, σύμφωνα με τον πιλότο ενός αεροπλάνου της Μάλτας που επέστρεψε από την Τρίπολη. Η τυνησιακή Ερυθρά Ημισέληνος, από την πλευρά της, προειδοποίησε για τον καταστροφικό κίνδυνο μαζικής εξόδου, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε ότι φοβάται «βιβλική έξοδο» μεταναστών.

Ο Ο.Η.Ε. ανακοίνωσε ότι χιλιάδες Λίβυοι κατευθύνονται προς τα σύνορα με την Αίγυπτο και την Τυνησία. Οι Η.Π.Α. εξετάζουν «ευρύ φάσμα» μέτρων, ανάμεσά τους και την επιβολή κυρώσεων. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιφορτίσει τους ειδικούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο παγώματος περιουσιακών στοιχείων, απαγόρευσης εισόδου στις ευρωπαϊκές χώρες και δίωξης στελεχών του λιβυκού καθεστώτος. Ενώ η Αφρικανική Ένωση αντέδρασε τελικά, καταδικάζοντας «τη χρήση δυσανάλογης βίας κατά πολιτών» και απευθύνοντας έκκληση για διάλογο.

πηγή.zougla.gr