Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβαν έναν σιίτη πνευματικό στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου, διότι κάλεσε το πολίτευμα να μετατραπεί σε συνταγματική μοναρχία και να δοθεί τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς και διακρίσεων, δήλωσαν ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα.

 

Η σιιτική μειονότητα, που πιστεύεται ότι φθάνει το 10-15% των 18 εκατομμυρίων του πληθυσμού του βασιλείου, διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για την πολιτική συστηματικών διακρίσεων, καταγγελία που οι Αρχές απορρίπτουν.

Ο Ταουφίκ αλ Αμίρ, ο οποίος έχει συλληφθεί ξανά στο παρελθόν, όταν είχε προβεί σε ανοικτές δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες στη χώρα, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα σε κήρυγμά του την Παρασκευή στην πόλη Χαφούφ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας τον συνέλαβαν την Κυριακή, όπως δήλωσε ο Μοχάμεντ Γκαμπράν, ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

«Προηγουμένως έθιγε μόνο το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά στο τελευταίο κήρυγμά του άλλαξε κατεύθυνση κι άρχισε να αξιώνει (να μετατραπεί το πολίτευμα σε) συνταγματική μοναρχία» είπε ο Γκαμπράν. «Μου τηλεφώνησε, όταν πήγαν να τον πάρουν. Τον πληροφόρησαν ότι ήταν της κρατικής ασφαλείας κι ότι πήγαν να τον συλλάβουν» πρόσθεσε.

Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνών δεν ήταν διαθέσιμα για να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με εντεινόμενο εκνευρισμό το ενδεχόμενο εξάπλωσης στη δική της επικράτεια των ταραχών που σημειώνονται στο γειτονικό Μπαχρέιν, με τη σιιτική πλειονότητα να διαδηλώνει εναντίον της σουνιτικής κυβέρνησης.

πηγή.zougla.gr