Εντολή στον επικεφαλής της διεθνούς αντικατασκοπίας της Λιβύης, τον Μπουζαΐντ Ντορντά, να διαπραγµατευτεί µε την ηγεσία των εξεγερµένων που έχουν καταλάβει τον έλεγχο της βορειοανατολικής περιοχής έδωσε χθες, σύµφωνα µε το Αλ Τζαζίρα, ο Μουαµάρ Καντάφι, την ώρα που η Ε.Ε. ενέκρινε νέες κυρώσεις εις βάρος του, η ∆ύση ενέτεινε τις απειλές για χρήση βίας αν δεν εγκαταλείψει την εξουσία και ο ίδιος επέµενε δηµοσίως πως «ο λαός του τον λατρεύει».

 

Από την πλευρά του καθεστώτος, το µόνο που ανακοινώθηκε διά στόµατος του υφυπουργού Εξωτερικών είναι πως η Τρίπολη θα επιχειρήσει διάλογο µε τις εξεγερµένες πόλεις «πριν χρησιµοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ». Σε κάθε περίπτωση, εκπρόσωπος του νεοσύστατου στη Βεγγάζη Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου, του «προσώπου της επανάστασης» όπως παρουσιάζεται, είχε δηλώσει από την Κυριακή πως δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγµάτευσης µε τον Καντάφι. Και ο συνταγµατάρχης παραµένει στη δική του µοναδική πραγµατικότητα. «Ολος ο λαός µου µε αγαπάει. Θα πέθαινε για να µε προστατεύσει», δήλωσε χθες στην Κριστιάν Αµανπούρ του ABC και τον Τζέρεµι Μπόουεν του BBC. Στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε σε εστιατόριο της Τρίπολης, ο Καντάφι επανέλαβε τις γνωστές απόψεις ότι οι εξεγερµένοι βρίσκονται υπό την επήρεια ναρκωτικών παρασχεµένων από την Αλ Κάιντα, κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι «τώρα που πολεµάει τροµοκράτες, τον εγκατέλειψαν», γέλασε µε την ιδέα ότι µπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ χαρακτήρισε τον Μπαράκ Οµπάµα «έναν καλό άνθρωπο» που έχει όµως λάθος πληροφορίες σχετικά µε τη Λιβύη.

ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ πάντως ελέγχουν όλη τη βορειοδυτική περιοχή της Λιβύης, καθώς και κάποιες πόλεις στα δυτικά. Οι δυνάµεις τους έδιναν χθες µάχες εκατέρωθεν της Τρίπολης προκειµένου να κρατήσουν τον έλεγχο δύο παράκτιων πόλεων στρατηγικής σηµασίας, της Μισράτα, µιας πόλης µισού εκατοµµυρίου ανθρώπων 200 χιλιόµετρα ανατολικά της Τρίπολης, και της Ζαουίγια, µιας πόλης που διαθέτει διυλιστήρια πετρελαίου 50 χιλιόµετρα δυτικά της πρωτεύουσας.

Στη Μισράτα, οι δυνάµεις του Καντάφι, που ελέγχουν µέρος µιας τεράστιας αεροπορικής βάσης στα περίχωρα της πόλης, προσπάθησαν χθες επανειληµµένως να προωθηθούν, απωθήθηκαν όµως από τις δυνάµεις της αντιπολίτευσης, που ελέγχουν την υπόλοιπη βάση. Σύµφωνα µε κάτοικο της πόλης, µάλιστα, οι εξεγερµένοι κατέρριψαν το πρωί αεροσκάφος την ώρα που έβαλε κατά του τοπικού ραδιοφωνικού σταθµού και «πήραν οµήρους το πλήρωµά του». Στη Ζαουίγια, κάτοικοι περίµεναν «επιθέσεις ανά πάσα στιγµή από ταξιαρχίες που ανήκουν στον (γιο του Καντάφι) Χαµίς». «Θεού θέλοντος, θα τους νικήσουµε», έλεγαν.

ΣΤΗ ΒΕΓΓΑΖΗ, οι εξεγερµένοι τοποθετούν στις ακτές αντιαεροπορικές συστοιχίες. Στην Ατζάµπιγια, µια ακόµα πόλη της Κυρηναϊκής που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, αεροσκάφη του Καντάφι βοµβάρδισαν χθες µια αποθήκη πυροµαχικών. Η εφηµερίδα «Κουρίνα», που έχει έδρα τη Βεγγάζη, υποστήριξε στην ιστοσελίδα της πως πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όταν δυνάµεις που παραµένουν πιστές στον Καντάφι άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, δυο από τους γιους του Καντάφι, ο Σαΐφ αλ-Ισλάµ και ο Σαάντι, είχαν µια πρωτότυπη ιδέα: ήρθαν σε επαφή µε δύο σαουδάραβες ιερωµένους και τους ζήτησαν να εκδώσουν φετφάδες κατά της εξέγερσης που απειλεί τον µπαµπά τους. Σύµφωνα µε το Αλ Αραµπίγια, και οι δυο ιερωµένοι αρνήθηκαν.