Μια συγκλονιστική αλλά αθέατη μέχρι πρότινος πτυχή του διατροφικού σκανδάλου με το αλογίσιο κρέας αποκάλυψε η Realnews. Η Eλληνική Aστυνομία βρίσκεται στα ίχνη κυκλωμάτων που είτε κλέβουν άγρια άλογα είτε αγοράζουν γερασμένα και υποσιτισμένα ιπποειδή, με στόχο να τα μεταπωλήσουν σε εγχώρια σφαγεία ώστε να προωθηθεί το κρέας τους στην αγορά σαν βοδινό ή αρνίσιο!

Οι έρευνες για παράνομα σφαγεία ιπποειδών εστιάζονται στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Εύβοιας, ενώ τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία αναφέρουν ότι, εκτός από άλογα, στα παράνομα σφαγεία διοχετεύονται ακόμα και γαϊδουράκια.

«Ο βασικός προορισμός του λαθρεμπορίου αλόγων είναι η Ιταλία. Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας, οι έλεγχοι στα λιμάνια έχουν ενταθεί και οι πληροφορίες μας λένε ότι άλογα αλλά και γαϊδουράκια πηγαίνουν σε σφαγεία χοίρων. Παρακολουθούμε την υπόθεση και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε αποτελέσματα», ανέφεραν οι αστυνομικές πηγές.

Την ίδια στιγμή, απίστευτες εικόνες κατέγραψε ο φακός της Realnews από απομακρυσμένες περιοχές του Ασπρόπυργου Αττικής οι οποίες έχουν μετατραπεί σε επίκεντρο παράνομων αγοραπωλησιών γερασμένων και κακοποιημένων αλόγων. Τουλάχιστον είκοσι άλογα εντοπίστηκαν να βρίσκονται σε χωράφια που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Ασπρόπυργου και αρκετά από αυτά είχαν εμφανή τραύματα και σημάδια υποσιτισμού.

Oπως καταγγέλλουν φιλοζωικές οργανώσεις, η τραγική αποκάλυψη του Ασπρόπυργου αποτελεί μόλις την κορυφή του παγόβουνου μιας παράνομης δραστηριότητας που εξελίσσεται εδώ και αρκετά χρόνια. Τα άλογα αγοράζονται από 300 ευρώ έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με το βάρος τους, και αρκετά από αυτά μεταφέρονται στην Ιταλία, στο πλαίσιο ενός ημινόμιμου καθεστώτος. Αν και η ελληνική νομοθεσία περιλαμβάνει αυστηρές προδιαγραφές για τη μεταφορά των ιπποειδών στο εξωτερικό, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος δηλώνουν στην «R» ότι, στην πραγματικότητα, αδυνατούν να ελέγξουν τα κοντέινερ με τα άλογα που φεύγουν στο εξωτερικό.

Ανεξέλεγκτο λαθρεμπόριο

Οι αστυνομικές έρευνες για τα παράνομα σφαγεία αλόγων στη χώρα μας δίνουν άλλη διάσταση στις πρόσφατες ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ, οι ελεγκτές του οποίου έχουν ήδη εντοπίσει DNA ιπποειδών σε αλλαντικά που παρασκευάζονται και πωλούνται στην Ελλάδα.

«Η νομοθεσία που αφορά την ασφαλή παραγωγή κρέατος ιπποειδών είναι διάτρητη. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν νόμιμες σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις ιπποειδών. Εφόσον δεν υπάρχουν μητρώα ιδιοκτησίας αλόγων, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός στα σφαγεία να καταλήγουν άλογα που έχουν δεχθεί ουσίες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το καθεστώς είναι τόσο θολό και υπάρχει ζήτημα για τη δημόσια υγεία», αναφέρει η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη.

Το λαθρεμπόριο των αλόγων στην Ελλάδα έχει έλθει στο φως της δημοσιότητας από τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά από σχετικό δημοσίευμα της «R». Το ρεπορτάζ απεκάλυπτε αρπαγές άγριων αλόγων από την περιοχή Λάκκα στο Σούλι, τη Λεπενού της Αιτωλοακαρνανίας, ακόμα και από τους πρόποδες του Ολύμπου. Οπως αναφέρουν μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ), τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι αρπαγές άγριων αλόγων κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει. «Δεχόμαστε τηλέφωνα από όλα σχεδόν τα σημεία της Ελλάδας όπου ζουν άγρια άλογα. Το πρόβλημα είναι έντονο στην περιοχή της Αμφιλοχίας, όπου μόλις τον προηγούμενο μήνα μας καταγγέλθηκε ότι τα μέλη των κυκλωμάτων έστησαν ενέδρα στα άλογα αρπάζοντας περισσότερα από 15», αναφέρει η Ρόζα Ρούσου, εκπρόσωπος του ΕΣΠΙ. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή του Αξιού, περιοχή όπου οι πληθυσμοί των άγριων αλόγων έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. «Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο πληθυσμός αγρίων αλόγων στον Αξιό έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η μείωση είναι τόσο μεγάλη που ενδεχομένως να φτάνει και το 50%», αναφέρει η Λυδία Αλβανού, υπεύθυνη βιοποικιλότητας στον Φορέα Διαχείρισης Αξιού.

Και στην Κρήτη

Υπόνοιες για δίκτυο αρπαγής και λαθρεμπόριου αλόγων, όμως, εκφράζονται και από την Κρήτη. Στα τέλη του Φεβρουαρίου, τα 18 άλογα που βρίσκονταν σε εγκαταλελειμμένο ιππικό όμιλο στις Γούβες Ηρακλείου εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί. «Εδώ και δύο χρόνια η ιδιοκτησία του ομίλου αδυνατούσε να συντηρήσει τα άλογα, τα οποία είχαν περιέλθει σε τραγική κατάσταση. Για αρκετό διάστημα τα φροντίζαμε εμείς, από τον περασμένο Δεκέμβρη όμως στείλαμε εξώδικο στους ιδιοκτήτες δηλώνοντας ότι δεν μπορούμε πλέον να αντεπεξέλθουμε οικονομικά στην σίτιση και την περίθαλψή τους. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες τα άλογα απομακρύνθηκαν από τον χώρο προς άγνωστο προορισμό», δηλώνει η Γεωργία Στεφανάκη από τη «Ζωόφιλη Δράση» Κρήτης.

«Οι μεταφορές αλόγων από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν σπανίζουν. Αυτό που ελέγχουμε είναι τα έγγραφα κτηνιάτρου που απαιτεί ο νόμος. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε ούτε να ελέγξουμε αν τα έγγραφα αντιστοιχούν στα άλογα που μεταφέρονται. Δεν μπορούμε να κατεβάζουμε 20 άλογα στο λιμάνι και να έχουμε κτηνίατρο επί ποδός για να τα ελέγχει», ανέφερε αξιωματικός του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

real.gr