ΟΠΟΊΆΔΗΠΟΤΕ αµφιβολία µπορεί ναυπήρχε για το ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Οµπάµα έχει εγκαταλείψει πλήρως την προεκλογική δέσµευσή του να κλείσει το κολαστήριο του Γκουαντάναµο, εξανεµίστηκε τη ∆ευτέρα, καθώς ο πρόεδροςτων ΗΠΑ άναψε το πράσινο φως για να επαναληφθούν οι δίκες σ’ αυτήν την αµερικανική βάσηστην Κούβα, ενώ παράλληλα µετέτρεψε σε νόµο την πρακτική να κρατούνται εκεί µερικοί κρατούµενοι επ’ αόριστον

.

Ο Οµπάµα ήρε την αναστολή της λειτουργίας των αποκαλούµενων «στρατιωτικών επιτροπών»,την οποίαείχε ανακοινώσει την πρώτη ηµέρα του στον Λευκό Οίκο. Ετσι επιτρέπει να επαναληφθούν οι δίκες που διεξάγονται από αξιωµατικούς υπό την προεδρία ενός στρατοδίκη. «Η ειρωνεία δεν θα µπορούσε να είναι πιο έντονη», σχολίασεο ΟυέλςΝτίξον, δικηγόρος του Κέντρου για τα Συνταγµατικά ∆ικαιώµατα (CCR). «Ηρθε στην εξουσία λέγοντας ότι µία από τις προτεραιότητές του είναι να κλείσειτο Γκουαντάναµο, όµωςέγινε τώρα ένας από τους πρώτουςπροέδρους πουκωδικοποίησαν µια πολιτική κράτησηςεπ’ αόριστον».

Παρά τις πιέσεις του Οµπάµα, οι ξένες χώρεςδεν δέχθηκαν ναπάρουν από τα χέρια των ΗΠΑυπόπτους για τροµοκρατία πουκρατούνται στο Γκουαντάναµο, ενώ το αµερικανικό Κογκρέσο έχει µπλοκάρει όλεςτις απόπειρες είτε να µεταφερθούν κάποιοι από τους υπόπτους αυτούς σε αµερικανικό έδαφος είτε να δικαστούν από δικαστήρια στις ΗΠΑ.

πηγή.tanea.gr