Οριακή και δύσκολη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την κατάσταση της οικονομίας προειδοποιώντας ότι αυτό το μήνα εξαντλούνται τα δημόσια οικονομικά.

Την ίδια στιγμή η Γενική Λογίστρια του κράτους, Ρέα Γεωργίου χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν χρήματα για άλλες 15 ημέρες

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κύριος Γεωργιάδης είπε ότι η Κυβέρνηση δεν επεξεργάζεται και δεν διαθέτει σχέδιο Β, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί με το Μνημόνιο, αλλά κυρίως η παραμονή της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ και κατ' επέκταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι υπό συζήτηση.

Τόνισε επίσης ότι έξοδος της Κύπρου από το Ευρώ, ισοδυναμεί με πολλαπλάσιο κούρεμα όχι μόνο των καταθέσεων στις δύο τράπεζες αλλά σε ολόκληρη την οικονομία ενώ το βιοτικό επίπεδο θα οδηγηθεί αιώνες πίσω.

Πρόσθεσε ότι οι οδηγίες της κυβέρνησης προς τα Υπουργεία θα είναι ο καταρτισμός του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς ουσιαστικά από μηδενική βάση. Τόνισε παράλληλα ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην Τράπεζα Κύπρου και να διοριστεί Διοικητικό Συμβούλιο και διεύθυνση για ουσιαστική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Γεν. Λογίστρια: Υπάρχουν χρήματα για 15 ημέρες

Από την πλευρά της η Γενική Λογίστρια του κράτους Ρέα Γεωργίου χαρακτήρισε δραματική την κατάσταση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν χρήματα για άλλες 15 ημέρες.

Τόνισε ότι το κράτος διαθέτει ως απόθεμα στην Κεντρική Τράπεζα 85 εκατομμύρια ευρώ και χρειάζεται μέχρι το τέλος του μήνα άλλα 80 εκατομμύρια για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Αν το κράτος δεν βρεί τα χρήματα, τότε θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.

Η κυρία Γεωργίου ανάφερε ότι η κατάσταση δυσχεραίνεται και από την καθυστέρηση στην καταβολή φόρων, αφού δόθηκε παράταση στην καταβολή του ΦΠΑ, του Φόρου Εισοδήματος, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων τελών.

Εκτίμησε ότι το έλλειμμα θα κυμαίνεται γύρω στα 160 εκ. ευρώ.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής επισημάνθηκε η ανάγκη οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ώστε το μνημόνιο να επικυρωθεί από το Γιούρογκρουπ και να μπορεί η Λευκωσία να πάρει την πρώτη δόση αρχές Μαίου.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου