ΈΚΚΛΗΣΗ για εθνική ενότητα απηύθυνε χθες η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της αναρχίας· αφορµή στάθηκε ο θάνατος 13 ανθρώπων σε συγκρούσεις ανάµεσα σε µουσουλµάνους και χριστιανούς κόπτες τη νύχτα της Τρίτης – οι χειρότερες συγκρούσεις του είδους από τότε που έπεσεο Χόσνι Μουµπάρακ

.

Στη διάρκεια της «επανάστασης του Νείλου», οι Αιγύπτιοι υπερηφανεύονταν για την απόλυτη αλληλεγγύη που επεδείκνυαν οι δύο θρησκευτικές κοινότητες. Η νέα ένταση ανάµεσά τους ξεκίνησε το Σάββατο, όταν µουσουλµάνοι πυρπόλησαν εκκλησία νότια του Καΐρου – πίσω από το συµβάν βρίσκεται η ιστορία αγάπης ανάµεσα σε µια µουσουλµάνα και έναν χριστιανό, η οποία πυροδότησε οικογενειακή βεντέτα. Το βράδυτης Τρίτης, χριστιανοί κόπτες διαµαρτύρονταν σε λεωφόρο του Καΐρου όταν δέχτηκαν επίθεση από µουσουλµάνους. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν τέσσερις ώρες, παραµένει άγνωστο πόσοι από τους νεκρούς (που σύµφωνα µε αξιωµατούχους φέρουν τραύµατα από σφαίρες) είναι µουσουλµάνοι και πόσοι χριστιανοί.

ΈΠΈΙΣΟΔΙΑ σηµειώθηκαν χθες και στην Πλατεία Ταχρίρ, όταν δεκάδες άνδρες οπλισµένοι µε πέτρες επιτέθηκανστις µερικές εκατοντάδες διαδηλωτών, οι οποίοι παρέµενανεκεί πιέζοντας για απόλυτη ρήξη µε το καθεστώς Μουµπάρακ. ∆ύο άνθρωποι τραυµατίστηκαν, αρκετοί συνελήφθησαν. Κατά την πρώτη της συνεδρίαση χθες, η νέα προσωρινή κυβέρνηση του Εσάµ Σαράφ αποφάσισε την εκ νέου ανάπτυξη από σήµερα της αστυνοµίας, που είχε εξαφανιστεί από τους δρόµους στις αρχές της εξέγερσης.

πηγή.tanea.gr