Τα Γεωδυναμικά Ινστιτούτα από διάφορα σημεία του κόσμου κάνουν λόγο για σφοδρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,8 στην Ιαπωνία, ενώ το Αμερικανικό αναθεώρησε προς τα πάνω, στους 8,9 βαθμούς, το μέγεθος του σεισμού.

 

Οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο τμήμα της Ιαπωνίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Κιόντο. Οι πτήσεις ακυρώθηκαν αεροδρόμιο Ναρίτα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, μέχρι οι αρμόδιες αρχές να ελέγξουν την κατάσταση των διαδρόμων.

Τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας σταμάτησαν αμέσως μετά τον σεισμό και οι δρόμοι στην περιοχή του Τόκιο έκλεισαν. Πλοία του ιαπωνικού πολεμικού ναυτικού κατευθύνονται προς την πληγείσα από τον σεισμό περιοχή

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο, αυτοκίνητα πλέουν στο λιμάνι της Ιουάτε.

Κύματα ύψους 4,6 μέτρων έφθασαν στις ακτές της Iαπωνίας στον Ειρηνικό κι έξι πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή του Τόκιο μετά τον σεισμό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Jiji.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις βόρειο-ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας κτίρια στο Τόκιο.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα ιαπωνικά τηλεοπτικά δίκτυα, δείχνουν το τσουνάμι να παρασύρει αυτοκίνητα, φορτηγά, σπίτια και σκάφη. Μέσα στα κτίρια επικράτησε πανικός, καθώς οι άνθρωποι έτρεχαν να καλυφθούν κάτω από τα γραφεία τους.

Στο μέσο της πόλης του Τόκιο μεγάλα κτίρια είναι παραδομένα στις φλόγες, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε δεκάδες τραυματισμούς όταν η οροφή ενός κτιρίου κατέπεσε και πλάκωσε ανθρώπους που γιόρταζαν σε τελετή αποφοίτησης.

Οι συνεχείς μετασεισμοί συνεχίζουν να ταρακουνούν τα κτίρια, ενώ οι κάτοικοι τρέχουν να κρυφτούν.

Νέα προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων για τις ακτές του νησιού Χονσού στον Ειρηνικό εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Μέχρι στιγμής, κύματα ύψους 4,2 μέτρων έπληξαν στις ιαπωνικές ακτές στον Ειρηνικό.

Νωρίτερα, το Κέντρο Προειδοποίησης του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και τις Μαριάννες Νήσους, ύψους μέχρι 6 μέτρων.

Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διέθεσε οκτώ πολεμικά αεροσκάφη για να ελέγξουν το μέγεθος της καταστροφής, μετά τον σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών που έπληξε την βορειο-ανατολική Ιαπωνία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

πηγή.real.gr