Υπερψηφίσθηκε μόνον από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ επί της αρχής του το νομοσχέδιο για τη "Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη", ενώ καταψηφίσθηκε, για διαφορετικούς λόγους, από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καρδιά του νομοσχεδίου συνιστά το άρθρο για τη δημιουργία γραφείου κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι είναι ένα γενναίο βήμα ευνομίας με εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας της πειθαρχικής κρίσης, οι σοβαρές ελλείψεις της οποίας οδήγησαν σε καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο υπουργός θεώρησε επίσης σημαντική τη ρύθμιση για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που επεκτείνει τους ελέγχους της για θέματα διαφθοράς σε όλο το δημόσιο τομέα, αλλά για πρώτη φορά και στους ξένους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που ζουν στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, είπε ο υπουργός, η σύσταση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, συντελείται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των αρμόδιων υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Τρίτη μεγάλης σημασίας ρύθμιση συνιστά ο θεσμός των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης που θα υποκαταστήσουν σταδιακά τους εποχικούς πυροσβέστες και θα τακτοποιήσουν την τάξη των εποχικών που ήσαν "όμηροι μέσα στην ανασφάλεια" επί πολλά χρόνια, με περαιτέρω θετικές αλλαγές στα ηλικιακά όρια (πρόσληψη μέχρι το 56ο έτος), που επέφερε με σημερινή αλλαγή στο άρθρο το υπουργείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ