Χωρίς αποτέλεσµα έληξε η χθεσινή συνεδρίαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνήλθε σε επίπεδο πρεσβευτών κατόπιν πρωτοβουλίας του Λιβάνου, προκειµένου να συζητηθεί το επίσηµο αίτηµα του Αραβικού Συνδέσµου για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.

ΗΠΑ, Ρωσία και Γερµανία ενέµειναν στις επιφυλάξεις τους, σκεπτικές εµφανίστηκαν επίσης, σύµφωνα µε διπλωµάτες, Νότια Αφρική και Βραζιλία. Το ζήτηµα αναµενόταν να συζητηθεί κατά προτεραιότητα – αλλά µε ανάλογα αποτελέσµατα – και στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G8 που ξεκίνησε χθες το βράδυ στο Παρίσι. Παρούσα και η Χίλαρι Κλίντον, η οποία είχε προγραµµατίσει συνάντηση µε εκπροσώπους του αντικαθεστωτικού Εθνικού Λιβυκού Συµβουλίου. Με άλλα λόγια, η διπλωµατία εξακολουθεί να κινείται, παρά τις πιέσεις που ασκούν Παρίσι και Λονδίνο, σε ράθυµους ρυθµούς. Στο µεταξύ, οι εξελίξεις στα πεδία των µαχών στη Λιβύη τρέχουν. Στο ανατολικό µέτωπο, οι αντικυβερνητικές δυνάµεις έχουν υποχρεωθεί µέσα σε µία εβδοµάδα να υποχωρήσουν 160 χιλιόµετρα. Αντιστέκονται µε όλες τους τις δυνάµεις: τη νύχτα της Κυριακής προς ∆ευτέρα ανακατέλαβαν τµήµα τουλάχιστον της Μπρέγκα που είχαν χάσει ώρες νωρίτερα από τις δυνάµεις του Καντάφι. Υποστήριζαν µάλιστα πως συνέλαβαν δεκάδες άνδρες του. Οι αντάρτες, επισηµαίνουν οι αναλυτές, εκµεταλλεύονται τις ελλείψεις των κυβερνητικών δυνάµεων σε έµψυχο δυναµικό: µε τα αεροπλάνα και τα τεθωρακισµένα τους, οι δυνάµεις του Καντάφι µπορούν µεν να ανακαταλάβουν σχετικά εύκολα µια πόλη, πιο δύσκολα µπορούν όµως να την κρατήσουν. Αλλά οι αντοχές των εξεγερµένων λιγοστεύουν. Στόχος σφοδρού βοµβαρδισµού έγινε χθες για ακόµα µία φορά η Ατζντάµπιγια, η µοναδική µεγάλη πόλη ανάµεσα στην Μπρέγκα και τη Βεγγάζη. Εγγύτερα στην Τρίπολη, η πολιορκία της Μισράτα συνεχίστηκε χθες για δεύτερη µέρα, το ίδιο και οι πληροφορίες πως οι δυνάµεις του Καντάφι που έχουν συγκεντρωθεί εκεί µάχονται η µία την άλλη, καθώς κάποιες µονάδες αρνούνται να επιτεθούν. Μια πολύ µικρότερη πόλη 45.000 κατοίκων ανατολικά της πρωτεύουσας, η Ζουάρα, έπεσε χθες, σύµφωνα µε κατοίκους, στα χέρια των κυβερνητικών δυνάµεων. «Η Ζουάρα είναι τώρα στα χέρια τους. ∆εν ξέρουµε τι θα µας συµβεί και φοβόµαστε ότι µπορεί να δι απράξουν εγκλήµατα. Ελπίζουµε και προσευχόµαστε να µην το κάνουν», δήλωνε ένας αντάρτης στο Reuters.

το ΆΝΤΊΚΆΘΕΣΤΩΤΊΚΟ Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο απευθύνει καθηµερινά στη ∆ύση εκκλήσεις για βοήθεια. Σύµφωνα µε τους «Financial Times», ο πρόεδρός του, ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης του Καντάφι Μουσταφά Αµπντέλ Τζαλίλ, έκανε ένα βήµα πιο πέρα: προειδοποίησε τις χώρες που δεν στηρίζουν την εξέγερση πως, αν ευοδωθεί και ο Καντάφι πέσει, θα αποκλειστούν από τον πετρελαϊκό πλούτο της Λιβύης. Ισως είναι και αυτό ένα δείγµα του φόβου που νιώθουν οι αντικαθεστωτικές δυνάµεις ότι θα ηττηθούν – όπως άλλωστε δήλωσε χθες και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαµ Χέιγκ, οι Λίβυοι θα αντιµετωπίσουν «έναν εφιάλτη» αν ο Καντάφι ανακτήσει τον έλεγχο.

Η διεθνής κοινότητα φτάνει στο «σηµείο της απόφασης» όσον αφορά την επιβολή ή µη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, επισήµανε ο Χέιγκ. Είναι επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση εναντίον της «βαρβαρότητας» των δυνάµεων του Καντάφι, δήλωσε από την πλευρά της η Γαλλία, η µοναδική χώρα που έχει αναγνωρίσει ως νόµιµο αντιπρόσωπο της Λιβύης το Εθνικό Λιβυκό Συµβούλιο. «Ανοιχτή» στην ιδέα δήλωσε η Μόσχα, που θεωρεί όµως πως δεν έχουν ακόµα απαντηθεί «θεµελιώδη ερωτήµατα». Και η συζήτηση συνεχίζεται.

πηγή.tanea.gr