ΣΦΙΓΓΕΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ο κλοιός γύρω από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, καθώς από τη µια µειώνονται σταθερά τα υπόλοιπα των καταθέσεων, ενώ από την άλλη κατακόρυφη άνοδο κατέγραψαν τα φέσια.

Απαισιόδοξα είναι τα µηνύµατα από το µέτωπο της αγοράς, καθώς οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγµατικές εκτινάχθηκαν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τη δυσµενή κατάσταση στην οποία βρίσκονται µικρές αλλά και µεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Συγκεκριµένα, η αξία των ακάλυπτων επιταγών έφθασε τα 354,3 εκατ. ευρώ και των απλήρωτων συναλλαγµατικών τα 45,8 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση µε τον Φεβρουάριο του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές παρουσίασαν αύξηση 365% ως προς την αξία τους και 315% ως προς τον αριθµό τους. Οι απλήρωτες συναλλαγµατικές ήταν αυξηµένες κατά 211% και 208% αντιστοίχως.

Σηµειώνεται ότι το 2010 συνολικά τα φέσια στην αγορά έφθασαν τα 2,1 δισεκατοµµύρια ευρώ. Εντούτοις, οι απαισιόδοξες εκτιµήσεις αναφέρουν ότι το ποσό αυτό δεν αποκλείεται να ξεπεραστεί φέτος, ειδικά στην περίπτωση που συνεχιστεί ο εκρηκτικός ρυθµός αύξησης που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο. ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δηµοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του Ιανουαρίου οι καταθέσεις διαµορφώθηκαν στα 204,8 δισ. ευρώ από 208,9 δισ. ευρώ τον ∆εκέµβριο. Η µεγαλύτερη µείωση αφορά τις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι οποίες µειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ ανερχόµενες στο τέλος Ιανουαρίου στα 170,6 δισ. ευρώ. Συνολικά για το προηγούµενο έτος οι καταθέσεις µειώθηκαν κατά 29,1 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρουν πάντως τραπεζικά στελέχη, η µείωση προκύπτει κυρίως όχι λόγω «αιµορραγίας» χρηµάτων προς το εξωτερικό, αλλά σε µεγάλο βαθµό επειδή τα νοικοκυριά αναγκάζονται να αντλούν χρήµατα από τις οικονοµίες τους, προκειµένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Παράλληλα, εκτιµούν ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και δεν αποκλείουν αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων στο τέλος του 2011.

πηγή.zougla.gr