Στα 5,35 δισ. ευρώ ανήλθαν οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα στο τέλος του 2010.

Το ποσό αυτό είναι πιθανότατα υψηλότερο, καθώς το Δημόσιο καθυστερεί να βεβαιώσει, να αναλάβει και να εμφανίσει τις οφειλές του. Επίσης, ένας στους τέσσερις δημόσιους φορείς εξακολουθεί να μην δίνει κανένα οικονομικό στοιχείο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Συνολικά, το ταμειακό έλλειμμα του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ανήλθε στα 23 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν την ανησυχία της τρόικας για τη διατηρησιμότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί αναποτελεσματική την οριζόντια περικοπή των κρατικών δαπανών, στην οποία υποχρεώνεται να καταφύγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αντισταθμίσει την υστέρηση των δημόσιων εσόδων και τη σπατάλη στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει τη λήψη μέτρων για τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο των δαπανών των δημοσίων φορέων, να επιταχύνει και να εφαρμόσει πλήρως τις διαρθρωτικές αλλαγές και να προωθήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ