Ανάσα ελπίδας πήρε η Ιαπωνία, καθώς οι προσπάθειες των Αρχών να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα φαίνεται να έχουν προς το παρόν στεφθεί με επιτυχία, έπειτα από οργανωμένη επέμβαση ειδικών συνεργείων με ελικόπτερα, πυροσβεστικά οχήματα και κανόνια νερού αστυνομικών οχημάτων, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης του εργοστασίου την Παρασκευή.

 

Όμως το συγκρότημα Φουκουσίμα Daiichi με τους έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες συνεχίζει να παραμένει σε κίνδυνο. Τα επίπεδα ακτινοβολίας την Παρασκευή άγγιξαν το υψηλότερο μέχρι στιγμής επίπεδο στα 20 millisieverts ανά ώρα, κοντά στο σημείο όπου οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με εκπρόσωπου της εταιρείας TEPCO.

Αντίθετα, η ραδιενεργή ακτινοβολία την Πέμπτη κυμαινόταν σε περίπου 3,8 millisieverts ανά ώρα, περισσότερο από όσο ένας μέσος κάτοικος μιας αναπτυγμένης χώρας δέχεται σε ένα χρόνο. Παρά το γεγονός, η ιαπωνική Αρχή Βιομηχανικής και Πυρηνικής Προστασίας δήλωσε ότι οι εξετάσεις για ακτινοβολία σε 17 από τους 18 εργαζομένους που επιχειρούν στο σημείο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις την Πέμπτη δεν παρουσιάσαν κάποιο πρόβλημα, ενώ ο ένας που είχε δεχτεί υψηλή δόση ακτινοβολίας δε χρειάζεται ιατρική θεραπεία.

Κίνδυνος στον αντιδραστήρα 4

Οι προσπάθειες των ειδικών συνεργείων επικεντρώθηκαν την Πέμπτη στον αντιδραστήρα 3, τον μοναδικό κατεστραμμένο από τους 6 του πυρηνικού εργοστασίου, (4 εκ των οποίων παρουσίασαν προβλήματα από τη μέρα του σεισμού την προηγούμενη Παρασκευή), ο οποίος περιέχει πλουτώνιο, μαζί με τις εμπλουτισμένες ράβδους ουρανίου.

Η ανησυχία παραμένει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αντιδραστήρας 4, ο οποίος έχει χάσει καύσιμα και σύμφωνα τις Αρχές δε φαίνεται να περιέχει νερό ψύξης.

“Η παρούσα κατάσταση στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3, των οποίων οι πυρήνες έχουν υποστεί ζημιές, φαίνεται να είναι σχετικά σταθερή", δήλωσε ο Graham Andrew, ανώτατος σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του IAEA, "όμως η κατάσταση του αντιδραστήρα 4 μας προκαλεί έντονη ανησυχία”

Στη Βιέννη της Αυστρίας, ανώτερος αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση παραμένει σοβαρή, αλλά δε σημειώθηκε "σημαντική επιδείνωση" την Πέμπτη.

Πάντως, λευκός καπνός συνέχισε να βγαίνει την Παρασκευή από μια τρύπα στο κτίριο του αντιδραστήρα 2, συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ανησυχία για το ραδιενεργό νέφος

Μετρήσεις για ραδιενέργεια στην πόλη της Fukushima, 80 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο, έδειξαν ποσοστά ακτινοβολίας πάνω από το μέσο όρο, αλλά ακόμη παραμένουν πολύ χαμηλές, όσον αφορά το επίπεδο που θεωρείται επικίνδυνη για τους ανθρώπους. Μικρές, ακίνδυνες ποσότητες ιωδίου - πιθανό υποπροϊόν της πυρηνικής τήξης - ανιχνεύθηκαν στο νερό της πόλης.

Σύμφωνα πάντως με το Kyodo News, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν υποβληθεί σε έλεγχο ασφαλείας για έκθεση σε ακτινοβολία έως και την Πέμπτη. Παρά τους ανέμους που πνέουν από τα βορειοδυτικά σπρώχνοντας τα ραδιενεργό νέφος προς τον ωκεανό, τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν ασθενήσει εξαιτίας πιθανής μόλυνσης από ακτινοβολία, εκτός των 19 που τραυματίστηκαν και 2 που ακόμη αγνοούνται στο χώρο του εργοστασίου, σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ζήτησαν μια ευρύτερη ζώνη ασφάλειας, προτρέποντας τους πολίτες τους που ζουν σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο να εκκενώσουν την περιοχή ή να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Ομπάμα: Δεν κινδυνεύουν οι ΗΠΑ

Σε δημόσια δήλωση του την Πέμπτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η ιαπωνική κρίση ενέχει πολύ περιορισμένους κινδύνους για τον πληθυσμό των ΗΠΑ.

"Είτε πρόκειται για τη Δυτική Ακτή, τη Χαβάη, την Αλάσκα ή άλλες περιοχές των Η.Π.Α. στον Ειρηνικό, δεν προβλέπουμε ότι η ακτινοβολία θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα”, είπε. "Αυτό αποτελεί συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η αμερικανική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες", ενώ πρόσθεσε, ότι οι ειδικοί για τη δημόσια υγεία, δε συνιστούν τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τους πολίτες, πέρα από το να παραμένουν ενήμεροι για τις εξελίξεις.

Όσον αφορά τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία ο Ομπάμα σημείωσε ότι σύμφωνα με τη Πυρηνική Ρυθμιστική Επιτροπή όσοι βρίσκονται κοντά στην περιοχή της Φουκουσίμα θα πρέπει να αποχωρήσουν σε ακτίνα 50 μιλίων από την περιοχή που βρίσκεται το εργοστάσιο.

Περισσότεροι από 16.600 νεκροί και αγνοούμενοι

Ο τελευταίος απολογισμός του σεισμού και των τσουνάμι που έπληξαν στις 11 Μαρτίου την βορειοανατολική Ιαπωνία αυξήθηκε σήμερα σε περισσότερους από 16.600 νεκρούς και αγνοούμενους, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 6.405 νεκροί ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται στους 10.259, διευκρίνισε η αστυνομία.

Συνολικά 2.409 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες ημέρες και εκφράζονται φόβοι ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πλέον σχεδόν καμιά ελπίδα να ανακαλύψουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια.

Μετά το χάος των πρώτων ημερών, η διαδικασία αναγνώρισης των πτωμάτων προχωράει κανονικά.

Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει φόβους για ένα πολύ βαρύ απολογισμό. Ο δήμαρχος του λιμανιού Ισινομάκι, μια από τις τοποθεσίες που επλήγησαν περισσότερο από τα τσουνάμι που προκάλεσε ο σεισμός μεγέθους 9, δήλωσε ότι αγνοείται η τύχη 10.000 ανθρώπων από την πόλη του, σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo.

πηγή.tanea.gr