Την απομάκρυνση σε ακτίνα 80χλμ των Ελλήνων από την περιοχή Φουκουσίμα όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός Νταϊ-ίτσι, συστήνει πλέον η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, προχωρά σε ραδιολογικό έλεγχο στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", για όσους επιστρέφουν από την Ιαπωνία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΑΕ:

- Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό Νταϊ-ίτσι, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.

- Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή, συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.

- Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.

- Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει, σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος", τον ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία, καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.

- Οι πολίτες με σχετικά ερωτήματα σχετικά με τις ανωτέρω οδηγίες μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ (τηλ: +302106506700, +302106506803, +302106506714, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών αναφορικά με την παροχή διευκολύνσεων προς όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ζητείται από τους Έλληνες στην Ιαπωνία να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είτε τηλεφωνικά (+30210 368 1730 και +30210 368 1259) είτε μέσω e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τέλος, η ΕΕΑΕ επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.

πηγή.real.gr