Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον ευρύτερο τομέα της αγοράς ακινήτων, αποτυπώνει το βασικό συμπέρασμα της έρευνας της "Κάπα Research" για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και ανακοινώθηκε το Σάββατο στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα φορολογικά βάρη, όπως ο ΦΑΠ και το τέλος ακινήτων για το 2012, ενώ ισάριθμοι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, την στιγμή που ένας στους έξι ήδη τις καθυστερεί.

Τα συμπεράσματα αυτά έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν νέα σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες λόγω των επιπτώσεων της κρίσης δημιουργώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά από άλλους κλάδους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος νέων οικοδομών βάσει αδειών (ιδιωτικών, κατοικήσιμων και μη κτισμάτων) μειώθηκε κατά -21,7% τον Σεπτέμβριο του 2011 σε ετήσια βάση, έναντι της μείωσής του κατά -23,3% και τον Σεπτέμβριο του 2010. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο εννεάμηνο του 2011 ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά -35,5% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσής του κατά -25,0% στο εννεάμηνο του 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ