Η ισραηλινή εταιρία Delek Energy, εταίρος της αμερικανικής Noble Energy γνωστοποίησε την Κυριακή πως διαθέτει «σημαντικές ενδείξεις» για την ύπαρξη φυσικού αερίου σε μια νέα τοποθεσία ανοικτά των μεσογειακών ακτών.

Η Delek Energy, εκτίμησε το περασμένο τον Αύγουστο πως το πεδίο «Τανίν 1» ενδέχεται να κρύβει 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου. Σύμφωνα με την Delek, οι διερευνητικές γεωτρήσεις στην τοποθεσία αυτή, που βρίσκεται 120 χλμ βορειοδυτικά της Χάιφα (βόρειο Ισραήλ), έφθασαν σε βάθος 5.500 μέτρων.

«Οι εταίροι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως σημαντικές ενδείξεις (για την ύπαρξη) αερίου ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια των γεωτρήσεων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Delek προς το Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Σημαντικά κοιτάσματα αερίου, το Ταμάρ και το Λεβιάθαν, ανακαλύφθηκαν ήδη το 2010 σε βάθος μεγαλύτερο των 1.600 μέτρων, σε απόσταση 130 χλμ από τις ακτές της Χάιφα. Το κοίτασμα Λεβιάθαν κρύβει περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και εκείνο του Ταμάρ περίπου 238 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό υποθαλάσσιο πλούτο σε υδρογονάνθρακες που ανακαλύφθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτι που μπορεί να ισοδυναμεί με έναν πακτωλό δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ