Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι τελευταία στιγμή δεν επετράπη στην αυτοκινητοπομπή της οργάνωσης και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου να εισέλθουν στην περιοχή Μπάμπα Αμρ της Χομς, προκειμένου να διανείμουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρύνουν τους ασθενείς και τους τραυματίες από την ρημαγμένη συνοικία. .

"Δεν επετράπη στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου να εισέλθουν σήμερα στην περιοχή Μπάμπα Αμρ της Χομς", δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ και θα παραμείνουν στην περιοχή ώστε να βοηθήσουν από εκεί όσο γίνεται.

Η κυβέρνηση έδωσε την άδεια στην Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) να εισέλθει στη Μπάμπα Αμρ, μετά την χθεσινή «εκκαθάριση» της περιοχής από τους τρομοκράτες, όπως χαρακτηρίζει το καθεστώς τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τελευταία στιγμή απαγορεύτηκε η είσοδος, χωρίς να έχουν δοθεί εξηγήσεις.

Κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας με γιατρούς, εθελοντές, ασθενοφόρα και φορτηγά με φάρμακα , τρόφιμα και ρουχισμό του Ερυθρού Στραυρού παραμένουν στα περίχωρα της Χομς και σύντομα ελπίζουν θα μπουν στην Μπάμπα Αμρ.

Η Χομς θυμίζει πόλη φάντασμα, με κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα και ερείπια παντού. Οι ελλείψεις σε κατάστημα και νοσοκομεία είναι τεράστιες ενώ καθημερινά στουw δρόμους της πόλης γίνονται κηδείες αμάχων που μετατρέπονται σε μεγάλες αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Την ίδια ώρα , ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης κατά του Άσαντ. Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια βίας σε πολλές περιοχές της Συρίας, ανάμεσά τους δέκα στη Χομς και τρεις στο Χαλέπι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας,

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν όταν οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας έριξαν μία ρουκέτα εναντίον αντικυβερνητικής διαδήλωσης στην πόλη Ραστάν . Σε ένα βίντεο που μεταφόρτωσαν ακτιβιστές στο Διαδίκτυο ακούγεται μία δυνατή έκρηξη και στη συνέχεια διακρίνονται διαδηλωτές να σπεύδουν προς διαμελισμένα πτώματα. "Ελάτε να δείτε τα εγκλήματα του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Ραστάν", φώναζαν δείχνοντας τις σορούς. .

Στην πόλη Μαρ Σαμρίεν ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από τα πυρά που προέρχονταν από ένα φυλάκιο των δυνάμεων ασφαλείας , σύμφωνα με ακτιβιστές. Τρεις ακόμη άμαχοι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη Ντέιρ Εζόρ, δύο από τους οποίους την ώρα που παρίσταντο στην κηδεία του πρώτου.

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό και ένας ακόμη από έναν ελεύθερο σκοπευτή στη Χάμα. Τέλος, στη Δαμασκό πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Μπαρζέ, μία συνοικία στα βορειοανατολικά, την ώρα που στη Μιντάν (νότια) οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν μία αντικυβερνητική διαδήλωση.

Στο μεταξύ οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Εντίτ Μπουβιέ και Ουίλιαμ Ντανιέλς, που έφτασαν χθες Πέμπτη στον Λίβανο αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι και τραυματισμένοι για αρκετές ημέρες στη Μπάμπα Αμρ, αναχώρησαν σήμερα από τη Βηρυτό για το Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία στον Λίβανο.

real.gr