Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του συζύγου της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπαγογιάννη, μετά τις σημερινές επίσημες δηλώσεις από τη βουλή, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία των ορκωτών λογιστών υφίσταται ζήτημα ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

 

Η αρμόδια επιτροπή της βουλής αφού έλαβε υπόψην τις δηλώσεις του Ισίδωρου Κούβελου, έκρινε ότι προέκυψε ζήτημα εφαρμογής του νόμου περί πόθεν έσχες των βουλευτών.

Όπως άφησε να ενvoηθεί ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής Ευάγγελος Αργύρης, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα Εφετών όπως και προ ημερών παραπέμφθηκε η υπόθεση του βουλευτή Σπήλιου Λιβανού

To ιστορικό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη, «από τον διενεργηθέντα έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 για την χρήση του 2010 δεν προκύπτει - λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Κουβέλου- επαύξηση της περιουσιακής του κατάστασης που να μην δικαιολογείται».

Ωστόσο, όπως είπε, από τον έλεγχο προέκυψε ότι στη δήλωση που υπεβλήθη στις 30/6/2011 δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του κ. Κούβελου, που τηρείται σε λίρες Αγγλίας και σε δολάρια των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών στις 4/3/2011 κατατέθηκε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης όταν ο κ. Κούβελος κλήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το ένα εκατομμύριο δολάρια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικού της Βουλής, δηλώνει ότι «εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στη δήλωση μου στο 2011 καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού σε υπό ναυπήγηση πλοίο».

Σημειώνεται ότι από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι στις 4/3/2011 δίνεται εντολή από την Ελλάδα στην Αμερική να ρευστοποιηθούν μετοχές και να γίνει μεταφορά ενός ποσού ύψους 1.148.000 δολαρίων, στον λογαριασμό που διατηρεί ο κ. Κούβελος στο Λονδίνο, και από τον οποίο συντηρείται και ο υιός του.

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, που έχει καταθέσεις ύψους 12.325 λιρών Αγγλίας, παραμένει κατατεθειμένο ως εγγύηση για την αγορά πλοίου, όπως εξήγησε ο κ. Κούβελος, και το συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο ο πρόεδρος της «Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης είχε αναφέρει ότι υπήρχαν υπόνοιες για τον τρόπο μεταφοράς του από την Αμερική στο Λονδίνο.

«Η επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τις εξηγήσεις του κ. Κούβελου, κρίνει ότι ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 3 παρ. 3 και 4 του νόμου 3213/2003», τόνισε ο κ. Αργύρης.

Μετά την διαπίστωση για ανακρίβεια, που επιβεβαιώνεται και από τον έλεγχο και από την επιστολή του κ. Κούβελου προς την Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, θα διαβιβαστεί έκθεση, μαζί με την δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στον εισαγγελέα εφετών προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η συγκεκριμένη υπόθεση του κ. Κούβελου δεν θα διαβιβαστεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς δεν επιβεβαιώνεται αδικαιολόγητη επαύξηση της περιουσιακής του κατάστασης.

Ο Ισίδωρος Κούβελος προέβη στην παρακάτω δήλωση :

«Αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία μετά το προσύμφωνο αγοράς του πλοίου που κατέθεσα στην επιτροπή της Βουλής, ότι συμφωνία ναυπήγησης πλοίου υπάρχει και διαψεύστηκαν όλοι όσοι ισχυρίστηκαν ότι επιχειρήθηκε εξαγωγή χρημάτων λόγω κρίσης.

Αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πλήρως δηλωμένη τόσο η προέλευση αυτών των χρημάτων (από μετοχές στις ΗΠΑ) όσο και οι πράξεις ρευστοποίησής τους.

Αποδείχθηκε λοιπόν ότι και το «Πόθεν» υπάρχει και το «Έσχες».Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός στο Λονδίνο που ανοίχθηκε το Μάρτιο του 2011 για την αγορά του πλοίου θεώρησα ότι θα έπρεπε να δηλωθεί στη δήλωση που αφορά το οικονομικό έτος 2011.

Δεν υπήρχε άλλωστε κανένας λόγος να μην περιλάβω χρήματα τα οποία υπήρχαν στο Πόθεν Έσχες και εμφανίζονταν και σ’ αυτή τη δήλωση μέσω της ρευστοποίησης των μετοχών.

Παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει επαύξηση της περιουσίας μου που δεν δικαιολογείται, προκειμένου να καλυφθούν ατυχέστατοι χειρισμοί που έγιναν από την αρχή και είχαν ως μοναδικό στόχο την σπίλωση της γυναίκας μου, η φαρσοκωμωδία συνεχίζεται.

Ως εδώ. Ζητώ το θέμα να πάει στον εισαγγελέα, προκειμένου να μπορέσω κι εγώ να αποδείξω τα προφανή».

zougla.gr