Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το κίνημα κατάργησης των μεσαζόντων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται πλέον και η "θεσμική" αγορά. Όπως σήμερα παρουσιάζει το protothema.gr ήδη γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποφάσισαν ευθυγραμμιζόμενες με τη νέα κατάσταση που διαμορφώνουν τα κινήματα πολιτών - παραγωγών, να μειώσουν τις τιμές τους. Έτσι, όπως κατέγραψε η κάμερα μας, σε γνωστή αλυσίδα λιανικής τροφίμων (από τις πρώτες σε τζίρους), οι πατάτες πωλούνται σε τιμή 0,34 ευρώ/ το κιλό. Θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι πατάτες είχαν φθάσει να πωλούνται έως και μέχρι 0,75 ευρώ/ κιλό. Άρα οι λαϊκές αντιδράσεις έφεραν μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 50% και πλέον!

Την ίδια στιγμή, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ πιέζουν ξεκάθαρα πλέον τα κυκλώματα χονδρεμπορίου να προβούν σε μεγάλες μειώσεις στις τιμές των αμνοεριφίων ώστε να μην υπάρξουν απώλειες τζίρων μέσα στην πασχαλινή περίοδο. Στόχος των αλυσίδων Carrefour, Βερόπουλος και ΑΒ Βασιλόπουλος είναι η τιμή να φθάσει περίπου στα 6,5 ευρώ το κιλό.

Σαν να μην έφθανε αυτό και το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας ετοιμάζει δράση κατά των χονδρεμπόρων οι οποίοι επί σειρά ετών κερδίζουν σε απίστευτα μεγάλα ποσοστά. Δεν είναι τυχαίες οι αποκαλύψεις ότι οι χονδρέμποροι λειτουργούν με περιθώρια κέρδους άνω του 100% σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενόττηας για το σύνολο των καταναλωτών.

Εντύπωση πάντως σε όλα αυτά προκαλεί το γεγονός πως ακόμα καμία καταναλωτική οργάνωση δεν έχει προχωρήσει σε επίσημο κάλεσμα μποϊκοτάζ προϊόντων στα οποία το χονδρεμπόριο έχει υπερκέρδη. Κι αυτό διότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι περισότερες καταναλωτικές οργανώσεις αυτήν την περίοδο ασχολούνται περισσότερο με τις χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ που περιμένουν από το Κράτος!

«Πέφτουν» οι τιμές στα οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών

Μετά από το «κίνημα της πατάτας», σε ποσοστό έως και 20% χαμηλότερα από τη λιανική αγορά, θα μπορούν να αγοράζουν πλέον οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά τους από την Κεντρική Αγορά Αθηνών, η οποία ανοίγει τις πύλες της και σε αυτή την εμπορική λειτουργία.

Θυμίζουμε ότι μια αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει από τον Οργανισμό Κεντρικής Αγοράς Αθηνών την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, ενώ με αφορμή το «κίνημα της πατάτας» ο διευθύνων σύμβουλος Οργανισμού Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι ο Οργανισμός παρέχει τιμές φθηνότερες (χονδρικής) από αυτές που βρίσκουν σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές οι καταναλωτές, οι οποίοι θα επιλέξουν να κάνουν τις αγορές τους σε συσκευασίες χονδρικής.

Επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η κίνηση αυτή δεν έχει ως σκοπό τη στοχοποίηση του χονδρεμπορίου. Σημειώνεται ότι σήμερα στην Κεντρική Αγορά δραστηριοποιούνται περί τις 500 επιχειρήσεις και 3- 4 συνεταιρισμοί. Σε ό,τι αφορά τους συνεταιρισμούς ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν αδιάθετοι χώροι, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ανακαινιστεί και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι συνεταιρισμοί για να πουλάνε στην τιμή της επιλογής τους τα προϊόντα τους.

Κρίσιμο σημείο το κόστος της φορτοεκφόρτωσης

Πάντως, κρίσιμο σημείο στον καθορισμό της τελικής τιμής ενός προϊόντος, όπως υποστήριξαν παράγοντες της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι το κόστος της φορτοεκφόρτωσης. Ειδικότερα, το κόστος του φορτοεκφορτωτή επιβαρύνει την τελική τιμή του προϊόντος κατά 15- 20%. Για παράδειγμα για ένα κιλό πατάτες η επιβάρυνση είναι 5 λεπτά ανά κιλό, ενώ στα 20 λεπτά έφθασε το κόστος στο καρπούζι όταν η τιμή παραγωγού ήταν 8 λεπτά. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο επάγγελμα σύμφωνα με το δεύτερο Μνημόνιο περιλαμβάνεται στη λίστα των 20 επαγγελμάτων που πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα.

Η εκτίμηση των εκπροσώπων της Κεντρικής Αγοράς αλλά και του υπουργείου, σχετικά με τα σχόλια που γίνονται ότι το κίνημα της πατάτας θα επεκταθεί και σε άλλα νωπά προϊόντα ή ακόμη και στα κρέατα εν όψει του Πάσχα, είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των υψηλών απαιτήσεων υγιεινής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των παραγωγών- πωλητών οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές Παντελής Μόσχος, υποστήριξε ότι οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους εμπόρους αλλά και σε σχέση με έξι μήνες πριν. Η πτώση των τιμών κατά 30% αποδίδεται από τον ίδιο από την πτώση της κατανάλωσης κατά αντίστοιχο ποσοστό, παρά το γεγονός ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά το κίνημα της πατάτας ο κ. Μόσχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Κίνημα Ανάγκης». Αφού, όπως σημείωσε, οι παραγωγοί προκειμένου να μην πετάξουν τις αδιάθετες ποσότητες αναγκάστηκαν να πουλήσουν κάτω του κόστους παραγωγής.

Ανησυχία ότι θα παρατήσουν τα χωράφια τους οι παραγωγοί

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής στη Δράμα ανέρχεται στα 25 λεπτά το κιλό για την πατάτα. Ο ίδιος εξέφρασε τον φόβο ότι το κίνημα αυτό αν συνεχιστεί θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια αρκετούς παραγωγούς να παρατήσουν τα χωράφια τους. Πάντως και ο κ. Μόσχος παραδέχθηκε ότι υπάρχει η ανάγκη για μείωση των τιμών τη στιγμή που ο καταναλωτής αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τιμές που υπάρχουν σήμερα. Για τον λόγο αυτόν ανέφερε ότι για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση των τιμών, οι παραγωγοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για δημιουργία προμηθευτικού συνεταιρισμού αγοράς λιπασμάτων φυτοφαρμάκων και σπόρων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο το κόστος των λιπασμάτων προσεγγίζει το 30% του συνολικού κόστους

protothema.gr