Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία διαγραφής χρέους, η Ευρώπη αρχίζει να «γκρεμίζεται» καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το πετρέλαιο, την ανάπτυξη, αλλά και μια ενδεχόμενη επίπτωση στο χρέος.

Αντίστροφες πορείες για Αθήνα και Ευρώπη στα χρηματιστήρια, καθώς πηγές από την Ελλάδα, το IIF και τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμμετοχή 75% - 80% (Financial Times) με την Οδό Αθηνών να κερδίζει 2,7%. Αντίθετα, οι αγορές στην Ευρώπη πέφτουν σημαντικά υπό το βάρος των αυξημένων τιμών πετρελαίου και των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

δεύτερη ημέρα τα χρηματιστήρια σημειώνουν πτώση – με μεγαλύτερη ένταση σήμερα – με τον Γερμανικό Dax να χάνει 3% στις 6666 μονάδες. Μάλιστα, μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων βρισκόταν η Γερμανική Commerzbank -πτώση 6% - η οποία διαθέτει μεγάλη θέση στα ελληνικά ομόλογα.

Ρευστοποιήσεις στο Παρίσι με πτώση επίσης 2,6% ενώ και το Λονδίνο έχανε 1,6%.

Σε πτώση και το ευρώ καθώς πριν από λίγο κινούνταν στα 1,3120 δολάρια.

Κέρδη στην Αθήνα

Μετά την χθεσινή «προειδοποίηση» του υπουργού οικονομικών κ. Βενιζέλου ότι θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC’s), σήμερα ο υπεύθυνος του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους κ. Χριστοδούλου είπε πως δεν θα δοθεί παράταση ενώ έκανε και ρελάνς προσθέτοντας ότι όσοι δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων δεν θα ενισχυθούν από τις κυβερνήσεις.

Στην Αθήνα, λοιπόν τα κέρδη έφθασαν έως και 4,15% και στο τέλος ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 755,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,77%.

Στα 2,49 ευρώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 7,79%. Με κέρδη 12,23% η Alpha Bank και 20,41% η Eurobank. Kέρδη 10,74% και για την Τράπεζα Πειραιώς με 10,74%. Με άνοδο 14,67% και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και 5,45% για τον ΟΤΕ. Κέρδη πάνω από 2% για Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και 2,04%.

Στα 70,4 εκατ. ευρώ οι συνολικές συναλλαγές

protothema.gr