Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπεραμύνθηκε των έκτακτων μέτρων στήριξης της ρευστότητας των τραπεζών (όπως τα 3ετή δάνεια), χωρίς τα οποία, όπως είπε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Bild, ο ιδιωτικός τομέας δεν θα είχε ρευστότητα.

Η «ιδιαίτερα κρίσιμη» κατάσταση κατά την κρίση τυ χρέους το φθινόπωρο του 2011 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο (σε όρους ρευστότητας) για τις τράπεζες και να προκαλέσει πτωχεύσεις επιχειρήσεων, οι οποίες θα βρίσκονταν ξαφνικά χωρίς μετρητά, είπε και προσέθεσε ότι «αυτό ήταν που έπρεπε να αποφύγουμε».

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες από τις αρχές Δεκεμβρίου, με δύο δημοπρασίες για τριετή δάνεια με επιτόκιο 1%.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά πως οι διαφορές απόψεων με τον πρόεδρο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, τον Γιανς Βάιντμαν, έχουν «υπερτιμηθεί».

Όπως ανέφερε, θεωρεί πως ο επικεφαλής της Bundesbank είχε δίκιο να επισημαίνει την ύπαρξη «κινδύνων και παρενεργειών, όταν χρησιμοποιούμε ένα φάρμακο τόσο ισχυρό όσο τα περίπου ένα τρισ. της κεντρικής τράπεζας».

Στο εσωτερικό της ΕΚΤ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτησ για τη σταδιακή απόσυρση αυτών των μέτρων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων που ασκεί προς αυτή την κατεύθυνση η Bundesbank.

Σήμερα, δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit η συνέντευξη του μέλους του ΔΣ της ευρωτράπεζας Γιοργκ Άσμουσεν, στην οποία μεταξύ άλλων λέει ότι «η στιγμή της απόσυρσης (της ΕΚΤ) εξαρτάται από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι σαφές πως είναι υπερβολικά νωρίς για να ξεκινήσουμε, αλλά μπορούμε να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε προσεκτικά την έξοδο».

«Δεν πρέπει να συμπεράνει κανείς από το γεγονός ότι προσφέραμε δύο φορές πιστώσεις για τρία χρόνια ότι θα το κάνουμε και μια τρίτη ή μια τέταρτη φορά», προειδοποιεί.

protothema.gr