Ενας συνταξιούχος του ΤΕΒΕ και μια 76χρονη είναι οι πρώτοι ομολογιούχοι οι οποίοι χθες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των αποφάσεων για το κούρεμα των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς οι ίδιοι - όπως λένε - δεν συμμετείχαν εθελοντικά σε αυτή τη διαδικασία.

«Προσφύγαμε αυτοτελώς στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και καταθέσαμε την πρώτη αίτηση ακύρωσης ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου για λογαριασμό δύο εντολέων μας, οι οποίοι είχαν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα. Ζητάμε το ΣτΕ να κρίνει τη νομιμότητα των πράξεων της Διοίκησης με τις οποίες υλοποιήθηκε το PSI για τους έλληνες ομολογιούχους οι οποίοι δεν ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτό» λέει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος υπογράφει την πρώτη προσφυγή μαζί με τον καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου Π. Λαζαράτο.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για την κατάθεση της αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν αναμονή της απόφασης του προέδρου του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Παναγιώτη Πικραμμένου, προκειμένου να κριθεί η υπόθεση λόγω μείζονος σπουδαιότητας από την Ολομέλεια με διαδικασίες εξπρές, και άλλοι μεμονωμένοι ομολογιούχοι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανάλογες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ προσέφυγε μια ηλικιωμένη γυναίκα με την ιδιότητα της δικαστικής συμπαραστάτριας για λογαριασμό της 76χρονης αδελφής της επισημαίνοντας ότι περιελήφθησαν προς ανταλλαγή τίτλοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της, αξίας 433.000 ευρώ, ενώ η αξία κτήσης τους το 2009 ανερχόταν σε 449.845,5 ευρώ. Μετά το κούρεμα υπέστη, όπως υποστηρίζει, ζημία στην περιουσία της σε ποσοστό 53,50% καθώς έχει πλέον στην κατοχή της ομόλογα 231.665 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνταξιούχος του ΤΕΒΕ είχε επενδύσει τις αποταμιεύσεις του αξίας 9.319,5 ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου αλλά μετά τις αποφάσεις για το κούρεμα έχασε 4.175 ευρώ και παραμένουν στην κατοχή του ομόλογα αξίας 4.825 ευρώ.

Δεν θα προλάβουν. Οι προσφεύγοντες θέτουν και μία άλλη παράμετρο υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι οι νέοι τίτλοι που βρέθηκαν να έχουν στα χέρια τους αρχίζουν να λήγουν το 2013 και ο τελευταίος το 2042. Το γεγονός αυτό, με βάση την ηλικία τους και το προσδόκιμο ζωής, τους κάνει να αμφισβητούν αν θα μπορέσουν ποτέ να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Οι βασικοί νομικοί άξονες της αίτησης ακύρωσης αφορούν παραβιάσεις του Συντάγματος, των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του πρώτου πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ. Υποστηρίζουν ότι η απόφαση για το κούρεμα είναι αντίθετη στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας, αναλογικότητας και προστασίας της ιδιοκτησίας, ενώ προσκρούει και στις ευρωπαϊκές διατάξεις για την προστασία της περιουσίας.

tanea.gr