Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, αφού μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού να παρουσιάζονται μειωμένα τις τελευταίες δυο ημέρες, ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να χτυπάει «κόκκινο», με τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους και τις ΜΕΘ να αδυνατούν να διαχειριστούν τον όγκο των ασθενών που χρειάζεται να διασωληνωθούν.

 

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, προχωρά σε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών και μετατροπές νοσοκομείων, ούτως ώστε να δέχονται αποκλειστικά περιστατικά κορωνοϊού.
Η Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιοχή που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του φονικού ιού και πλέον τα νοσοκομεία είναι σε έναν διαρκή μαραθώνιο ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς κρεβάτι, κάτι το οποίο όσο περνάνε οι μέρες δείχνει να δυσκολεύει όλο και περισσότερο.

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα που οδήγησε και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν και ο λόγος άλλωστε που η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στις οποίες, αφού αδειάσουν οι κλίνες θα μεταφερθούν πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ασθενείς με κοροναϊό από δημόσιες νοσηλευτικές δομές που δοκιμάζονται.

Ενδεικτικό πάντως της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός ότι το Ιπποκράτειο νοσοκομείο ξεκίνησε την εφημερία του χθες το πρωί με 20 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες, κατά τη διάρκεια της εφημερίας δέχθηκε δεκάδες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και έτσι, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ χρειάστηκε να δημιουργήσει δύο νέες ΜΕΘ για να βάλει νέους ασθενείς.