Πριν από έναν μήνα περίπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο χαρακτήριζε ως πρώιμη κάθε συζήτηση για ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, πριν καν ξεκινήσει ουσιαστικά το … δεύτερο πακέτο που με τόσο κόπο και θυσίες συμφώνησε η ελληνική πλευρά με τους Ευρωπαίους πιστωτές μας. Στην ίδια εκείνη συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση ο κ. Μπαρόζο δήλωνε πως «η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη».

Αυτά τα έλεγε έναν μήνα πριν.

Μέσα στην εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει το πακέτο των αναπτυξιακών της πρωτοβουλιών, σε εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθεί την ώρα που η Ισπανία δανείζεται πλέον με απαγορευτικό κόστος, η Ιταλία «φλερτάρει» με αναλόγως απαγορευτικά επιτόκια και οι κερδοσκόποι «ποντάρουν» πια ευθέως σε συνολική κατάρρευση του ευρωπαϊκού Νότου.

Εν μέσω αυτών των δεδομένων είναι εξαιρετικά σημαντικό το να κατανοήσουμε όλοι πως ακριβώς «βλέπουν» οι Ευρωπαίοι να υλοποιείται η στήριξή τους προς τη χώρα μας, και σε αυτή τη γραμμή κινείται και η ανοικτή γραμμή που … λειτουργεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

Στην ανησυχία για την πορεία του ευρωπαϊκού χρέους και τον τρόπο που διαχειρίζονται οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ταγοί την κρίση εστιάζει και ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Ο οποίος μόλις την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ευθέως πως «οι πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε διάλυση όχι μόνο το ευρώ, αλλά και την ίδια την ΕΕ» (δείτε εδώ), ενώ τώρα επανέρχεται με νέες, ακόμη πιο δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας. Από την Κοπεγχάγη όπου βρέθηκε τη Δευτέρα προειδοποίησε πως η νέα επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι μια πραγματικότητα και μάλιστα έχει φτάσει να απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Φοβάμαι πως η κρίση χρέους επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Δεν έχει ακόμη τελειώσει και δυστυχώς κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι Ευρωπαίοι έχουν παρεξηγήσει ποιο πραγματικά είναι το πρόβλημα .Το ευρώ έχει φτάσει πλέον να αποτελεί σοβαρή απειλή για την πολιτική συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια ώρα ακόμα μια «ελπίδα» των Ευρωπαίων για αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει να ατονεί. Ο λόγος για τη δυνατότητα του ΔΝΤ να παρεμβαίνει ως αρωγός και δανειστής σε νέα «κρούσματα» χρέους στην ΕΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η επικεφαλής του Ταμείου είχε αναλωθεί σε μιαν … εκστρατεία για να πείσει τα μέλη του να αυξήσουν την χρηματοδότηση του ΔΝΤ σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά σήμερα, η ίδια η κυρία Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα II Sole 24 Ore, δήλωσε πως … ελπίζει να αυξηθεί η χρηματοδότηση του Ταμείου κατά 400 δισ. δολάρια. (Δείτε εδώ τι μετέδιδε νωρίτερα το protothema.gr). Με δυο λόγια το ΔΝΤ μειώνει τα σχέδιά του για τη διεύρυνση του δυνητικού τείχους προστασίας από την κρίση.

protothema.gr