Την ανάγκη για παράταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου από το υπουργείο Οικονομικών για τις δηλώσεις της 5ης επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου μπορούν να καταχωρηθούν σωστά τα δεδομένα, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει  ένα πεδίο στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ που να μπορούν οι λογιστές να ενημερώνουν  ότι θα γίνει τροποποιητική - συμπληρωματική δήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στον ΕΥΡΙΠΟ 90FM και τη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, ο λογιστής-φοροτεχνικός Βαγγέλης Αμπελιώτης. Τόνισε επίσης, ότι δεν  πρέπει να συμψηφιστούν ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις.
 ‘Όπως είπε, ο χρόνος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είναι μικρός για να μπορούν να δώσουν τα σωστά δεδομένα. Διότι το λάθος δεν μπορείς να το διορθώσεις στην εφαρμογή. Αν δηλώσεις τα έσοδα, δεν μπορείς μετά, να πας να το διορθώσεις και να κάνεις τροποποίηση. Γί αυτό το λόγο, δήλωσε,  έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ να συμβάλει με τροποποίηση της εφαρμογής . Δηλαδή, να υπάρχει ένα πεδίο στην εφαρμογή που να μπορούν οι λογιστές να ενημερώνουν  ότι θα γίνει τροποποιητική - συμπληρωματική δήλωση. 
 
Όταν αυτό το πεδίο θα «κλικάρεται» από τον λογιστή, θα μπορεί ο επιχειρηματίας να πάρει τα χρήματα μόλις γίνει η τροποποιητική δήλωση,  με μία μικρή παράταση  από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου. Ώστε αυτή η επιστρεπτέα προκαταβολή να είναι ένας κινητήριος μοχλός  να μπορέσουν να δουλέψουν και οι κλειστές και οι πληττόμενες επιχειρήσεις για να ζήσει η οικονομία να πάρει μια ανάσα.
Γιατί τα προβλήματα είναι αξεπέραστα και θα τα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά να πάρουμε μια ανάσα και να κερδίσουμε χρόνο. 
«Αν δεν τελειώσει η πανδημία ή δεν πάρει μία φθίνουσα πορεία ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε, να πλησιάσουμε την κανονικότητα, όση ρευστότητα και να έχουμε, που δεν μπορούμε να την έχουμε, δεν μπορούμε να δώσουμε ανάσα στις επιχειρήσεις και να επιβιώσουν» δήλωσε ο κ. Αμπελιωτης.
 
Παράλληλα τόνισε: «Φοβάμαι ότι θα γίνουν κάποια λάθη από το υπουργείο Οικονομικών τα οποία θα κοστίσουν στις επιχειρήσεις που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη το εργαλείο της επιστρεπτέας προκαταβολής που μέχρι στιγμής είναι επιτυχημένο".
"Να μη γίνει συμψηφισμός. Αυτά που έχουν λάβει οι δικαιούχες επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα 4 με την επιστρεπτέα 5 που θα λάβουν. Εάν αυτά που έλαβαν στην επιστρεπτέα 4 συμψηφιστούν στην επιστρεπτέα 5, τότε δεν θα πάρουν τίποτα. Θα πάρουν μηδέν. Άρα προτιμούμε να μην γίνει συμψηφισμός, να είναι ανεξάρτητα.» Πρόσθεσε δε, ότι   οι επιχειρήσεις που έλαβαν από την επιστρεπτέα 4, 1.000 με 2000 ευρώ είναι περίπου 100.000.
 
«Στην κυβέρνηση πρέπει να ανοίξουν τα αυτιά τους και να ακούνε τη ζητάει η κοινωνία. Η διατήρηση των θέσεων εργασίας προϋποθέτει να υπάρχουν επιχειρήσεις. Άρα εδώ πρέπει να συμβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κράτος από τον προϋπολογισμό του να δώσουν χέρι βοηθείας γιατί αν παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις θα έχουμε άντληση εσόδων εισφορών και θα  επανέλθουμε στην κανονικότητα πιο γρήγορα.»
 
Ακούστε τη συνέντευξη
 

"" https://tools.otenet.gr/?_task=mail