Σενάρια για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από τις 18 Ιανουαρίου βρίσκονται στο τραπέζι. Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1,ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το άνοιγμα καταστημάτων, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα.

 

Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από την αρμόδια επιτροπή των ειδικών, η οποία θα βασιστεί σε αυτά τα δεδομένα.

«Με ενδιαφέρει να επιστρέψει η αγορά τουλάχιστον εκεί που ήμασταν πριν από τις γιορτές. Ελπίζω ότι οι ειδικοί θα πάρουν την Παρασκευή τις αποφάσεις τους, έχοντας ζυγίσει τα δεδομένα» τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι με προσωπική του απόφαση έκλεισε τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου «για να προλάβω την οποία χαλαρότητα των εορτών». Όπως διαπιστώθηκε η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμμορφώθηκαν και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια έξαρση των επιδημιολογικών δεικτών.

 «Το click away δούλεψε. Ειδικά για κάποιους κλάδους δούλεψε πολύ καλά. Δεν δούλεψε πράγματι τόσο καλά -και ακούω τους επιχειρηματίες που το λένε- για την ένδυση και την υπόδηση. Και το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη, γιατί δεν είμαστε εκτός πραγματικής οικονομίας. Δεν είμαστε εκτός αγοράς.

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα» δήλωσε.