Στόχος της κυβέρνησης είναι τα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν μετά την Καθαρά Δευτέρα ώστε να έχει και νόημα η παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος του μήνα,χωρίς click away αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων που δεν θα διαρκούν πάνω από 3 ώρες. Ωστόσο για να γίνει αυτό, θα πρέπει να έχει υπάρξει οριστική απόφαση της επιτροπής επιδημιολόγων, η οποία θα έχει ανάψει το πράσινο φως για το επόμενο βήμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποτε και με όποιο τρόπο επανεκκινήσει η λειτουργία της αγοράς, για τους καταναλωτές θα είναι απαραίτητη η αποστολή γραπτού μηνύματος SMS στον νέο πενταψήφιο αριθμό, το 13032.
Αν βέβαια δεν υπάρξει βελτίωση της εικόνας στο υγειονομικό μέτωπο τότε το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα πάει πιο πίσω. Βασικός στόχος είναι να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει και σε αυτό εκτός του εμβολιασμού μπορούν να βοηθήσει και το νέο μείγμα μέτρων που θα πέσουν στο τραπέζι
Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό το πακέτο των νέων παρεμβάσεων που θα υπερβούν τα 2,5 δις. ευρώ «θα τρέξει» με βάση κλίμακα αξιολόγησης των πληττόμενων που θα διαφοροποιεί το ύψος, το χρόνο και τη μορφή των ενισχύσεων που θα λαμβάνουν. Τα αρμόδια στελέχη επισημαίνουν ότι όταν θα ανοίξει η αγορά θα καταργηθούν οριστικά τα οριζόντια μέτρα και η παροχή βοήθειας θα κατευθύνεται σε όσους έχουν σημαντική συνεισφορά στην οικονομία και αντικειμενικά υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες πράγμα που θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση τους.
Το νέο μοντέλο στήριξης θα «σφραγίσει» το πακέτο που έρχεται και περιλαμβάνει την επιστρεπτέα προκαταβολή 7, την επιδότηση των παγίων δαπανών και των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, την αύξηση του ποσού που θα διαγραφεί από δάνεια των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής και τη ρευστότητα μέσω του ΕΣΠΑ και των εγγυοδοτικών προγραμμάτων.