Δυσοίωνες προβλέψεις, για άλλους είκοσι ακόμη μήνες επώδυνων μέτρων και θυσιών, ακόμη βαθύτερη ύφεση που μπορεί να φθάσει και το 5% πριν η οικονομία αρχίσει να επιστρέφει στην ανάκαμψη και αυτό υπό αυστηρές προϋποθέσεις, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιώργος Προβόπουλος, παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του που θα παρουσιάσει στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΤτΕ.

Στην έκθεση προβλέπεται ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του 2013, εφόσον όμως τηρηθούν πλήρως τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις.

Θυμίζουμε, δε, ότι στην έκθεση νομισματικής πολιτικής, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος είχε δείξει νέες μεγάλες μειώσεις, έως και 20%, στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών, τη συνέχιση της προσπάθειας για περαιτέρω μείωση των δαπανών, τον εξορθολογισμό της φορολογικής πολιτικής σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε τη σημασία προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και τη διαμόρφωση σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων μέσω υλοποίησης προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Ήλιος για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο διοικητής υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της κρατικής μηχανής που συνδέεται ευθέως με την πολιτική της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές και την πιστή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί έναντι των πιστωτών μας.

Όσον, δε, αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και κυρίως στη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ενισχυμένο με επαρκή κεφάλαια οφείλει να διαδραματίσει τον αναπτυξιακό του ρόλο παρέχοντας την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία.

protothema.gr