«Περάστε να πληρώσετε», λέει η Εφορία σε 590.000 φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα λάβουν κλήση μαζί με το έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2011 να εξοφλήσουν άμεσα τις οφειλές τους, διαφορετικά απειλούνται με άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, κατασχέσεις ακινήτων, ενώ πιθανόν να ενεργοποιηθεί ακόμη και το Αυτόφωρο, όταν θα ισχύσουν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο έντυπο Ε1 που θα παραλάβουν, θα υπάρχει ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της, καθώς οι 590.000 αυτοί φορολογούμενοι έχουν εντοπιστεί μέσω του Τaxisnet έπειτα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι με όποιον τρόπο και να αποστείλουν τη δήλωσή τους, είτε ηλεκτρονικά είτε ταχυδρομικά, ο εφοριακός θα βλέπει πάνω στο έντυπο ότι χρωστούν καθώς και το ακριβές ποσό της οφειλής τους, συνεπώς δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν την πληρωμή του. Τέτοιες οφειλές μπορεί να είναι από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο μισθωτών υπηρεσιών, καθώς και κλήσεις της Τροχαίας (όχι όμως και κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία).

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αρχίζει την εκτύπωση και αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011. Φέτος, θα εκτυπωθούν και θα αποσταλούν μόνο 3,9 εκατ. δηλώσεις (αντί για 5,6 εκατ. που στάλθηκαν πέρσι), καθώς εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός φορολογουμένων θα υποβάλει τις δηλώσεις του ηλεκτρονικά. Η πλειονότητα όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, αναμένεται να κάνει το ίδιο και φέτος, και το υπουργείο εκτιμά ότι το σύνολο όσων θα προτιμήσουν τις υπηρεσίες του Τaxisnet θα ανέλθει φέτος σε 1,7 εκατομμύρια.

Για πρώτη φορά φέτος, οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν θα λάβουν τυπωμένα έντυπα και οδηγίες υποβολής της δήλωσης, αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σ΄ αυτά μέσω του Διαδικτύου. Το υπουργείο σημειώνει ότι με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκατ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2).

Οι προθεσμίες
Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική πλέον για όλους όσους ασκούν επάγγελμα ή έχουν επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, οι αποδείξεις και τα δικαιολογητικά δεν συνυποβάλλονται αλλά φυλάσσονται από τον φορολογούμενο. Επίσης, από την υποβολή δήλωσης εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, εφόσον αυτό προκύπτει αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (π.χ. της κατοικίας του, του αυτοκινήτου κ.λπ.).

Σύμφωνα με το βιβλιαράκι της Εφορίας- και εφόσον δεν δοθεί κάποιων ημερών παράταση από το υπουργείο όπως εξετάζεται να γίνει- η περίοδος έναρξης υποβολής των δηλώσεων αρχίζει με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους έχοντες ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία α΄ και β΄ κατηγορίας, από 1 ως 16 Μαρτίου (οι ίδιες ημερομηνίες αφορούν και τους έχοντες εισοδήματα μόνο από ενοίκια). Ακολουθούν στο διάστημα 1-15 Απριλίου όσοι δηλώνουν μεταξύ άλλων και γεωργικό εισόδημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις με βιβλία γ΄ κατηγορίας (18 Απριλίου - 4 Μαΐου) και όσοι έχουν εισοδήματα από συμμετοχή σε εταιρείες με βιβλία β΄ και γ΄ κατηγορίας (2-16 Μαΐου). Οσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση μεταξύ 3-31 Μαΐου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Αυξημένος φέτος ο αριθμός των φορολογουμένων που θα υποβάλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά

Σκληρές οι νέες φοροποινές, λένε οι φορείς της αγοράς
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ

Τις αντιδράσεις των φορέων της αγοράς προκαλεί το φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών κάνουν λόγο για μέτρα που εξυπηρετούν μόνον εισπρακτικούς στόχους και όχι αναπτυξιακούς, ενώ υποστηρίζουν ότι την ίδια ώρα που και νόμοι υπάρχουν αλλά και αυστηρές ποινές προβλέπονται, η κυβέρνηση... πετάει την μπάλα στην εξέδρα και αντί να τους εφαρμόσει τους αυστηροποιεί με αβέβαια αποτελέσματα για το μέλλον.

«Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν πετυχαίνει να υπηρετήσει ουσιαστικά τον στόχο, που είναι η αναθέρμανση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι έχει μία σειρά από ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη πολιτική καθώς το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή εξυπηρετεί μόνον εισπρακτικούς στόχους. «Η ποινή φυλάκισης για ληξιπρόθεσμα χρέη και για τη μη καταβολή ΦΠΑ είναι ένα μέτρο υπερβολικά σκληρό και ανεφάρμοστο σε μια περίοδο κρίσης και βαθιάς οικονομικής ύφεσης», προσθέτει.

Για εξοντωτικά πρόστιμα κάνει λόγο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος τονίζει ότι «τα εξοντωτικά πρόστιμα και οι μεγάλες ποινές δεν βοηθούν. Η φυλάκιση επιχειρηματιών που δεν τηρούν τη φορολογική νομοθεσία θα είχε λογική μόνον εάν το φορολογικό σύστημα ήταν απλό, κατανοητό και καθολικά εφαρμοζόμενο. Η απλοποίηση της νομοθεσίας είναι η λύση».

Και από τους μικρομεσαίους
Ενστάσεις όμως για το υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζουν και οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το νομοσχέδιο αυτό το μόνο που κάνει είναι να κουνά το δάχτυλο στη ΄΄μαρίδα΄΄, όχι σε εκείνους που διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, έχουν οφσόρ εταιρεία ή έχουν εμπλακεί με σκάνδαλα, μίζες και αποτελούν γρανάζια της διαπλοκής. Δεν είμαστε αντίθετοι στην πάταξη της φοροδιαφυγής, με ορισμένες διατάξεις όμως του συγκεκριμένου νομοσχεδίου το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ένας νέος κύκλος εναγκαλισμού των επιχειρήσεων, που στη δεδομένη στιγμή θα είναι καταστροφικός για την αγορά», δηλώνει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Προς λανθασμένη κατεύθυνση υποστηρίζει ότι κινείται το φορολογικό νομοσχέδιο και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος Βασίλης Κορκίδης. «Οι ποινές από το 1 ευρώ δεν βοηθούν την αγορά και την πραγματική οικονομία. Νόμοι υπάρχουν και ποινές προβλέπονται ήδη. Η αυστηροποίηση δεν οδηγεί πουθενά. Η ποινική εξόντωση του επιχειρηματικού κόσμου δεν θα γεμίσει τα άδεια ταμεία αλλά μόνον τις φυλακές».