Τα λιμνάζοντα νερά, λόγω ύφεσης αλλά και απροθυμίας των μετόχων των τραπεζών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, τάραξε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέθεσε φιλική πρόταση συγχώνευσης προς την Alpha Bank. Μετά από διαβουλεύσεις μηνών και ένταση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Alpha Bank απέρριψε την πρόταση της Εθνικής κρίνοντάς την ασύμφορη υπό τους παρόντες όρους. Επί της ουσίας, υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις για το ύψος του τιμήματος, το οποίο η πλευρά της Alpha Bank θεωρεί χαμηλό. Ωστόσο, το ζήτημα εκτιμάται ότι είναι μαχητό...

Πηγές της Εθνικής τόνιζαν αργά χθες το βράδυ ότι η πρόταση είναι «καλά μελετημένη» και ανταποκρίνεται στις τρέχουσες χρηματιστηριακές αξίες.
Οι επόμενες ώρες κρίνονται, από παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, ιδιαίτερα κρίσιμες ως προς την έκβαση του εγχειρήματος, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει, άμεσα, εξελίξεις και στους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζικού κλάδου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank διαθέτει σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα, σε βάθος χρόνου, τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την ελληνική οικονομία.