Από τη Ρόδο έως και τα νοτιοδυτικά παράλια της Κύπρου εκτείνονται οι περιοχές στις οποίες η Τουρκία έδωσε άδεια έρευνας πετρελαίου, όπως φαίνεται και στους χάρτες που δημοσιεύθηκαν χθες στο Φύλλο της Εφημερίδας της τουρκικής Κυβέρνησης.

Όπως φαίνεται στους χάρτες αυτούς, οι τουρκικές άδειες αφενός εκτείνονται μέχρι τη Ρόδο και αφετέρου τέμνονται με τις περιοχές (οικόπεδα) 1, 4, 5, 6, 7 που έχει καθορίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα εξέδωσε τις πέντε άδειες για λογαριασμό της Ανώνυμης Εταιρείας Τουρκικών Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και σχετίζονται με τις θαλάσσιες περιοχές στα ανοιχτά των Αδάνων, της Αττάλειας, της Αντιόχειας και της Μούγλας που βρίσκονται εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Άμεση ήταν, την Παρασκευή η αντίδραση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρα: Η «δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, σειράς αποφάσεων του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, που είχαν ληφθεί στις 16 Μαρτίου 2012, περί χορήγησης αδειών εκτέλεσης πετρελαϊκών εργασιών, μεταξύ των οποίων και σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας, που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι οι θέσεις της χώρας μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένες και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένως προς την τουρκική πλευρά. «Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και του εθιμικού δικαίου, περιοχές που αναφέρονται στις εν λόγω αποφάσεις περιλαμβάνουν και ελληνική υφαλοκρηπίδα». Τονιζόταν, δε, ότι «το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωση και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

real.gr