Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες εθνικοποίησε σήμερα την εταιρεία Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την οποία διαχειρίζεται το "Δίκτυο διεθνής ηλεκτρική ενέργεια", θυγατρική του ισπανικού Δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, και διέταξε την κατάληψη των χώρων του από το στρατό.

"Το διάταγμα έχει ως στόχο να εθνικοποιηθεί υπέρ της Εθνικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (Ende, κρατική), για λογαριασμό του κράτους, το πακέτο των μετοχών που κατέχει η εταιρεία "Δίκτυο διεθνής ηλεκτρική ενέργεια" στην εταιρεία Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο Έβο Μοράλες κατά τη διάρκεια δημόσιας τελετής στο προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ.

Η ισπανική κυβέρνηση "συλλέγει πληροφορίες" μετά την απόφαση του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες να εθνικοποιήσει την εταιρεία Transportadora de Electricitad SA, θυγατρική της Red Electrica Espanola (REE), δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές.

Υπογράμμισαν πάντως ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση από εκείνη της Repsol στην Αργεντινή.

Η κυβέρνηση "συγκεντρώνει τώρα πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές και τις διπλωματικές πτυχές" του μέτρου, τόνισαν οι πηγές.

Θεωρούν, ωστόσο, ότι αυτή είναι "μια ξεχωριστή περίπτωση" από εκείνη της εθνικοποίησης, πριν από 15 ημέρες, του 51% της εταιρείας πετρελαίου YPF, θυγατρικής στην Αργεντινή της Repsol, από τις αρχές της Αργεντινής.

Σύμφωνα με τις πηγές "αυτή είναι η εντύπωση που προέκυψε μετά την επαφή με τις αρχές της Βολιβίας".

protothema.gr