Από χθες το βράδυ, το Μέγαρο των Ηλισίων ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον νέο του ένοικο. Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ αναδείχθηκε πανηγυρικά ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τις σχεδόν διακόσιες δημοσκοπήσεις που τον έφερναν πρώτο, από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, με 52% έναντι 48% που απέσπασε ο Νικολά Σαρκοζί.

Στο Παρίσι, οι πανηγυρισμοί στην πλατεία της Βαστίλης ήταν έξαλλοι και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι του είχαν καταλάβει τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Όμως, ο ίδιος ο Ολάντ προτίμησε να δώσει την πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος της Γαλλίας στην γενέτειρα - και προπύργιο του – Tule, περνώντας έτσι το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά στον απλό λαό.

Άνετος και χαλαρός, μιάμιση ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ολάντ ανέβηκε στην εξέδρα που είχε στηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και χαιρέτησε τους οπαδούς του, στέλνοντας μήνυμα ενότητας,

«Η Γαλλία με τίμησε σήμερα με την ψήφο της και εγώ θα κάνω ότι μπορώ για να είμαι Πρόεδρος για όλους τους πολίτες, ακόμα και αυτούς που δεν με ψήφισαν. Όλοι οι Γάλλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες προκλήσεις που μας περιμένουν» είπε ο Ολάντ.

Ο νέος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το πρώτο μέλημα είναι σταθερά η ανάπτυξη της Γαλλίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Η πρώτη μου δουλειά είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου και η επίτευξη ευνοϊκότερων όρων για την ανάπτυξη στη χώρα. Αυτό θα κάνω αμέσως, στην πρώτη μου συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες», δήλωσε αποφασιστικά ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εκλογή του έγινε δεκτή «με αισθήματα ανακούφισης και ελπίδας» από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την Τούλ ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε αεροπορικώς γύρω στα μεσάνυχτα στο Παρίσι, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενε πανηγυρίζοντας στην πλατεία της Βαστίλης.

Το πικρό αντίο του Νικολά

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν άργησε καθόλου να αποδεχτεί την ήττα του. Μόλις 20 λεπτά μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων, ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους του - και σε όλη τη Γαλλία – λέγοντας:

«Ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Η πατρίδα μας δεν θα είναι πια η ίδια. Θα είναι δύσκολη περίοδος αλλά η Γαλλία είναι η πατρίδα μας και την αγαπάμε όλοι. Γι’ αυτό θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία».

Ο Σαρκοζί πήρε την ευθύνη για την αποτυχία του και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική καθώς δεν θα είναι πρόεδρος του κόμματος του, UNP, στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

«Προσπάθησα να κάνω ότι μπορούσα για αν σώσω την χώρα μου από την οικονομική κρίση. Δεν έπεισα την πλειοψηφία και παίρνω όλη την ευθύνη για την σημερινή αποτυχία» παραδέχτηκε ο Σαρκοζί και, κλείνοντας, έδειξε την μεγαλοψυχία που πρέπει να έχει κάθε ηγέτης λέγοντας: «Φίλοι μου, ποτέ δεν θα μπορέσω να σας ανταποδώσω όσα μου προσφέρατε. Τώρα όμως σκεφτείτε την Γαλλία. Κρατήστε την ανωτερότητα και την αξιοπρέπειά μας και μην βλέπετε τον «άλλο» ως εχθρό. Αντίο. Σας αγαπώ». Και με αυτά τα συγκινητικά λόγια αποχώρησε διακριτικά από την σκηνή του αμφιθεάτρου και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Η επόμενη μέρα

Δύο είναι πλέον τα βασικά ερωτήματα που πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι θέτουν από χθες στις μαραθώνιες εκπομπές και τα αφιερώματα των ξένων μέσων ενημέρωσης για το ανατρεπτικό αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Πρώτον: Πόσο θα επηρεάσει ο Φρανσουά Ολάντ την σκληρή οικονομική πολιτική λιτότητας που είχε καταφέρει να επιβάλει ο γαλλο-γερμανικός άξονας Σαρκοζί-Μέρκελ και

Δεύτερον: Είναι αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει τα μεγαθήρια Μέρκελ και ΔΝΤ και να μείνει σταθερός στις προεκλογικές του δεσμεύσεις;

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της ιταλικής La Stampa, η οποία προειδοποιεί σχολιάζοντας την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ: "Θα δούμε πώς θα τηρήσει την υπόσχεσή του να σπάσει το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο".

Και ένα τρίτο, με περισσότερο κοινωνικό ενδιαφέρον: τι θα κάνει τώρα ο Νικολά Σαρκοζί που έμεινε άνεργος και άστεγος;

real.gr