Η Ελλάδα δεν έχει καμιά άλλη επιλογή πέραν του "να εφαρμόσει τα οικονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί", εάν θέλει να "συνεχίσει να επωφελείται της βοήθειας" των εταίρων της και να παραμείνει στη νομισματική ένωση, υποστηρίζει σήμερα ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

"Θα πρέπει να είναι σαφές για την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός στο πρόγραμμα [δημοσιονομικής] προσαρμογής που έχει συμφωνηθεί, εάν θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", δήλωσε ο Άσμουσεν στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

"Η απόφαση για το εάν θα παραμείνουν εντός της ευρωζώνης βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων", πρόσθεσε ο Άσμουσεν, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής.

Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά έχουν βυθίσει ως τώρα την Ελλάδα σε μια ακόμα πιο βαθιά ύφεση, ο Άσμουσεν έκανε λόγο για ένα πρόβλημα επικοινωνίας, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται λόγος για "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανάπτυξη" και όχι για "μέτρα εξοικονόμησης" πόρων. Πρόσθεσε ότι είναι η ελληνική κυβέρνηση στην οποία πρέπει να αποδοθεί η ευθύνη για την σημερινή κατάσταση διότι "είχε πολύ χρόνο να εφαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".

Εξάλλου, ερωτηθείς για την νίκη του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία, ο Άσμουσεν δήλωσε ότι δεν υπάρχει "καμιά αμφιβολία" για το γεγονός πως η κυβέρνηση στο Παρίσι "θα συμπεριφερθεί με συνέπεια" παρά την εκπεφρασμένη βούληση του νεοεκλεγέντος Γάλλου προέδρου να επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο ώστε αυτό να συμπεριλάβει ρήτρες ανάπτυξης.

Υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη "έχει αυξημένο συμφέρον η Γαλλία να είναι οικονομικά ισχυρή" και "ο γαλλογερμανικός άξονας να λειτουργεί" πρόσθεσε πως αναμένει από το Παρίσι "να εφαρμόσει όπως ακριβώς έχει το δημοσιονομικό σύμφωνο", χωρίς αυτό να "αποδυναμωθεί ως προς την ουσία του" με την προσθήκη μιας συνιστώσας μέτρων ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ