Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εκτινάχθηκε στα ύψη εκ νέου την Πέμπτη, πολλαπλασιάζοντας τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ισπανικού χρέους και ενώ η οικονομία της χώρας βυθίζεται σε ύφεση.

Το ισπανικό Δημόσιο δανείστηκε χθες 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με την κυκλοφορία τριετών και τετραετών ομολόγων. Για τα ομόλογα με λήξη τον Ιανουάριο του 2015 κατέβαλε επιτόκιο 4,373%, υψηλότερο από το 2,89% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Απριλίου. Για τα ομόλογα με λήξη τον Απρίλιο του 2016 η Ισπανία κατέβαλε επιτόκιο 5,106% έναντι 3,374% στις 15 Μαρτίου. Πριν από την έναρξη της δημοπρασίας, το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 6,3%, πλησιάζοντας απειλητικά το επίπεδο του 7%. Σημειώνεται ότι αυτό το επίπεδο του επιτοκίου θεωρείται κομβικό σημείο για τη δυνατότητα ενός κράτους να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος μέσω δανεισμού.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική αρχή, το ΑΕΠ της Ισπανίας συρρικνώθηκε κατά 0,3% το α΄ τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, όταν είχε επιβεβαιωθεί μείωση κατά 0,3%. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει αποδεχθεί ότι η χώρα διανύει «τη δυσκολότερη περίοδο για την οικονομία της». Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντο έχει προβλέψει μείωση του ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,7% το τρέχον έτος και έξοδο από την ύφεση το 2013 με αύξηση 0,2% του ΑΕΠ.

zougla.gr