Προβληματισμό αλλά και ικανοποίηση εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της νέας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι στο δεσμευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε δεν υπάρχει αναφορά στην ανάπτυξη, εκφράζοντας φόβους ότι δεν θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα και θα οδηγηθούμε στη λήψη νέων μέτρων.

Ακόμα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός για το περιεχόμενο της πολιτικής και έθεσε ως προϋποθέσεις για συνεργασία την προγραμματική συμφωνία και τις φερέγγυες πολιτικές πρακτικές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 είπε ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι ένα «κούρεμα», το οποίο με κάποιους αισιόδοξους υπολογισμούς θα μας φέρει το 2020, μετά από μια πολύ σκληρή λιτότητα σε βάρος των ασθενέστερων στην Ελλάδα και μετά από δύο, επιπλέον, χρόνια ύφεσης στο χρέος του 2009.

«Αυτό το κούρεμα το οποίο είναι το τυράκι, επικοινωνιακά και πολιτικά για τον ελληνικό λαό, επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει τη φάκα που είναι:

«Πρώτον, ότι θα ενισχυθεί η επιτροπεία της τρόικας και των δανειστών μας, σε όλα όσα θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Δεύτερον, ότι τα λεφτά του δανείου των 130 δις πάνε, σχεδόν, όλα, για να μην πω όλα, στις τράπεζες και τους δανειστές μας. Και τρίτον, επειδή οι δανειστές μας δεν έχουν εμπιστοσύνη στους εδώ κυβερνώντες, τα λεφτά αυτά θα πηγαίνουν για την εξυπηρέτηση του χρέους, δηλαδή τοκοχρεολύσια, μέσω ενός δεσμευμένου ειδικού λογαριασμού ο οποίος θα είναι υπό διεθνή έλεγχο.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε ότι η απόφαση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως η χώρα έχει μπροστά της μια δύσκολη πορεία.

«Τώρα πρέπει να γίνουν ακόμη βαθύτερες και ταχύτερες αλλαγές, έτσι ώστε πρωτίστως να μετασχηματίσουμε το κράτος μας και μετά τη χώρα, για να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να βγει γρήγορα και οριστικά από την κρίση.

«Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι δικαιωμένη από τις εξελίξεις, γιατί όλο αυτό τον καιρό ακολούθησε με συνέπεια την πολιτική της λογικής, της ενότητας, αλλά πάνω απ’ όλα τη λογική που βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό. Κόντρα στο λαϊκισμό, κόντρα στην ανευθυνότητα».

Η «Δράση» χαιρετίζει με ικανοποίηση την απόφαση της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι ξεπεράστηκε ένα μεγάλο εμπόδιο στον μακρύ και δύσκολο δρόμο της αποκατάστασης της λειτουργικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Απομένουν να ξεπεραστούν τα μυριάδες εμπόδια που ορθώνουν η νοοτροπία μας, ο κομματισμός, ο συνδικαλισμός και τα κάθε είδους συμφέροντα. Είναι στο χέρι μας να τα ξεπεράσουμε. Είναι επίσης στο χέρι μας να κερδίσουμε τη μάχη και να απαλλαγούμε από το κατεστημένο που μας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.»

Σε παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας που δεν συμβαίνουν ούτε στις πιο σκληρές δικτατορίες, μίλησε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τη ΝΔ) Πάνος Καμμένος.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις και των υπόλοιπων κομμάτων. Ήδη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου.

tanea.gr