Η ορκομωσία του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα θα γίνει αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου  και είναι τελείως διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν εικονικά την τελετή ορκωμοσίας του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ώστε να μη διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία.
 Πάνω από 20.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς αναμένεται να βρίσκονται στην Ουάσιγκτον πριν από την ημέρα της ορκωμοσίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας. Το Καπιτώλιο ήδη περιβάλλεται από περίφραξη και, σε μια πρωτοφανή κίνηση, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου αποφάσισε να κλείσει προσωρινά τον χώρο του Μνημείου του Ουάσιγκτον για σχεδόν μια εβδομάδα.
Μεγάλος απών των τελετών θα είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Όταν ο Τζο Μπάιντεν θα ορκίζεται πρόεδρος, θα έχει εγκαταλείψει την Ουάσιγκτον, σπάζοντας την παράδοση μιας ειρηνικής και πολιτισμένης μεταβίβασης της εξουσίας.
Την τελευταία μέρα του της θητείας του στο Οβάλ Γραφείο ο Τραμπ ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, να απονείμει έως και 100 προεδρικές χάρες και μειώσεις ποινών.
Συνεργάτες του φέρονται να τον συμβούλεψαν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το CNN, να μην απονείμει χάρη στον εαυτό του γιατί έτσι θα εμφανιζόταν σαν να είναι ένοχος στον απόηχο της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο, αλλά ούτε και σε άτομα που πρωτοστάτησαν στα συγκεκριμένα επεισόδια, μολονότι ο ίδιος τα είχε χαρακτηρίσει αρχικά «πατριώτες», που δεν έκαναν κάτι κακό.
Πηγή που επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν σκοπεύει να απονείμει χάρη τον εαυτό του αλλά και ούτε στα μέλη της οικογένειάς του, ένα άλλο θέμα που έχει συζητήσει ιδιωτικά με συμβούλους. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη απονείμει χάρες ήδη τον περασμένο μήνα, συναντήθηκε με συμβούλους την Κυριακή για να οριστικοποιήσει.