Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε υπερήφανος για το έργο του και προέτρεψε τους Αμερικανούς να προσευχηθούν για την επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης, στη μαγνητοσκοπημένη, αποχαιρετιστήρια ομιλία του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. 
«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία», ανέφερε, χωρίς να προφέρει το όνομα του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αύριο.
 
«Τώρα, καθώς ετοιμάζομαι να παραδώσω την εξουσία σε μια νέα διοίκηση το μεσημέρι την Τετάρτη, θέλω να γνωρίζετε ότι το κίνημά μας μόλις ξεκίνησε», είπε.
«Ολοι τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η πολιτική βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή» είπε, αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα εισβολής των οπαδών του στο κτίριο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του, υπερηφανεύτηκε σήμερα επειδή «ένωσε» τον κόσμο απέναντι στην Κίνα και δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα.
Στην εικοσάλεπτη ομιλία του ευχαρίστησε τη Μελάνια Τραμπ, όλη του την οικογένεια και τον αντιπρόεδρο Πενς. Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους και τους συνεργάτες του, αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, και φυσικά τον αμερικανικό λαό που τον ανέδειξε σε αυτό το προνομιακό αξίωμα.
Η ομιλία του, που βιντεοσκοπήθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο, κυκλοφόρησε στις 4:00 μ.μ. Ο Τραμπ έχει προγραμματιστεί να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη το πρωί. Δεν θα συναντηθεί με τον διάδοχό του, καθώς φεύγει και δεν θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Μπάιντεν.
Ο απερχόμενος πρόεδρος έχει αποφύγει να ακολουθήσει τα εθιμικά βήματα μιας ειρηνικής μεταβίβασης εξουσίας. Δεν φιλοξένησε τον Μπάιντεν στον για καφέ μετά τις εκλογές, δεν θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του και δεν θα τον υποδεχθεί στην προεδρική κατοικία μετά την τελετή της ορκωμοσίας.
Πηγή: iefimerida.gr -