Το απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε περίπου στις 22:45 στην παθολογική Κλινική του νοσοκομείου της Λαμίας.

44χρονος, συνοδός ασθενή άρχισε να φωνάζει, απειλούσε πως θα τους σκοτώσει όλους και θα κάψει το νοσοκομείο.

Οι νοσοκόμες που άκουσαν τις φωνές έσπευσαν να δουν τι συμβαίνει και προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν.


Ο 44χρονος που είναι αστυνομικός και υπηρετεί σε υπηρεσία της Αθήνας, ζήτησε να αλλάξουν τον ουροσυλλέκτη του πατέρα του και συνέχιζε να φωνάζει.

Στη συνέχεια της πέταξε τον ιατρικό φάκελο και έκλεισε την πόρτα απειλώντας πως θα τους σκοτώσει όλους. Η νοσηλεύτρια άνοιξε την πόρτα και εκείνος της επιτέθηκε, την χτύπησε στο πρόσωπο και της έσπασε τα γυαλιά.

Αμέσως επενέβη η συνάδελφός της για να τη βοηθήσει και ο 44χρονος επιτέθηκε και σε εκείνη κλωτσώντας τη στην κοιλιά και στο πόδι.

Ο 44χρονος βγήκε στο μπαλκόνι του νοσοκομείου και άρχισε να φωνάζει και να απειλή.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία που έσπευσε στο νοσοκομείο και οι συνάδελφοί του τον οδήγησαν στο κτήριο τη Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Ο άνδρας συνελήφθη για σωματική βλάβη, εξύβριση και διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ οι συγγενείς του ζήτησαν να εξεταστεί από ψυχίατρο.

Οι νοσηλεύτριες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, ενώ η μία από αυτές έχει ήδη υποβάλλει μήνυση σε βάρος του 44χρονου.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας.

Θέση στο θέμα παίρνει με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου της Λαμίας:

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι….

Η οργή μας ξεχειλίζει για το χθεσινό περιστατικό της άνανδρης σωματικής επίθεσης πολίτη-συνοδού σε εργαζόμενους του Γ.Ν. Λαμίας.

Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε ενέργεια σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας ενάντια σε εργαζόμενους, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις ενώ δίνουν καθημερινό αγώνα για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς και επιφυλασσόμεθα για οποιεσδήποτε, σχετικές με το προαναφερόμενο συμβάν, νομικές ενέργειες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας πολιτών (συνόδων ή ασθενών) σε εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Η έλλειψη προσωπικού (το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού), ο αυξημένος όγκος ασθενών, η γήρανση και η κόπωση του υφιστάμενου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από ασθενείς-συνοδούς, το μόνο πράγμα που καταφέρνουν είναι, τα συγκεκριμένα περιστατικά να αποτελούν προσθετό εμπόδιο στις παροχές φροντίδας που προσπαθεί το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να προσφέρει.

Ενώ λοιπόν, ο ασθενής και ο συνοδός του είναι ενημερωμένος και προστατευμένος (πχ Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών /ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων), το προσωπικό, πολλές φορές, είναι εκτεθειμένο σε ενέργειες οποιεσδήποτε μορφής βίας.

Το μεροκάματο του τρόμου δεν αρμόζει στους υγειονομικούς που τόσο υποκριτικά χειροκροτήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ζητάμε:

1)την αύξηση και την ανανέωση του υπάρχοντος, μέσω νέων προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.

2)την ενίσχυση-βελτίωση του μηχανισμού αποτροπής της βίας (ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ασφάλειας).

3)την ενίσχυση-αυστηροποίηση του νομικού-θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τα φαινόμενα σωματικής, ψυχικής και λεκτικής βίας πολιτών προς εργαζόμενους.

4)την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας μας.

Και η διοίκηση του ιδρύματος:

«Με αφορμή το αποτρόπαιο συμβάν που διαδραματίστηκε το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2022 στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή και όπως διαρκώς πράττει, βρίσκεται στο πλευρό τόσο των δύο εργαζομένων νοσηλευτριών όσο και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Δεν χωράει αμφισβήτηση στο γεγονός ότι είχαν και έχουν εκτελέσει άψογα τα καθήκοντά τους προς εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που προσέρχονται στο Γ.Ν. Λαμίας.

Αυτονόητο είναι, ότι τέτοιου είδους περιστατικά βίας είναι καταδικαστέα και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν της υψηλής ποιότητας παροχές υγείας που το Νοσοκομείο μας προσφέρει. Η Διοίκηση δηλώνει, για ακόμη μία φορά, την μηδενική ανοχή της σε οποιοδήποτε περιστατικό βίας και παρενόχλησης, έναντι του προσωπικού του Γ.Ν. Λαμίας και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι κατά Νόμον ενέργειες κατά του υπαίτιου προσώπου, όπως η κείμενη Νομοθεσία ορίζει».

 

Πηγή: tvstar