Όχι μόνο το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών του 2023, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία επικηρύσσει δημόσια κάποιον, όπως αναφέρει η «New York Post».

Ο Καντέρ, ο οποίος άλλαξε νόμιμα το όνομά του σε Ενές Καντέρ Φρίντομ, πέρασε 13 σεζόν στο ΝΒΑ … παίζοντας για τους Τζαζ, Θάντερ, Νικς, Μπλέιζερς και, πιο πρόσφατα, τους Σέλτικς τη σεζόν 2021-22, ενώ έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2021.

Ο Ενές Καντέρ Φριντόμ, ένθερμος επικριτής των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, έχει κηρυχθεί καταζητούμενος τρομοκράτης στην Τουρκία, με την κυβέρνηση να τον επικηρύσσει έναντι 530 χιλιάδων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του free agent στο ΝΒΑ.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρει έως και 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 500.000 δολάρια, για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Καντέρ, ο οποίος δήλωσε ότι το έμαθε πριν από μία εβδομάδα.

«Δεν είμαι ο μόνος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί αθώοι δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, αθλητές, ακτιβιστές και εκπαιδευτικοί σε αυτή τη λίστα. Τώρα η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο εξαιτίας της τουρκικής κυβέρνησης», ανέφερε ο Καντέρ στις πρώτες του δηλώσεις.

 

Ο Καντέρ επέκρινε τον Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, αναφέροντας προηγουμένως τον Τούρκο ηγέτη ως «δικτάτορα» και τον «Χίτλερ του αιώνα μας».

«Αυτό το κάνει τόσο επικίνδυνο», δήλωσε ο 30χρονος Καντέρ στην εφημερίδα «The Post». «Πριν από την αμοιβή, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κυνηγούσαν τους ανθρώπους που ήταν στη λίστα, αλλά τώρα όλοι τους κυνηγούν επειδή θέλουν τα χρήματα».

Ο Ενές Καντέρ αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μηνύσει το ΝΒΑ -«περιμένω την κατάλληλη στιγμή»-, το οποίο ο Καντέρ ισχυρίζεται ότι τον έχει «μαυρίσει» για τις δημόσιες διαμαρτυρίες του κατά της Κίνας.