«Ελάφια – ζόμπι» τρομοκρατούν τις ΗΠΑ – Πρέπει να ανησυχούμε; | in.gr

Έχουν δει πολλά τα μάτια μας, όμως αυτό είναι κάτι που… σίγουρα κανείς δεν περίμενε!

Μια νέα επιδημία που… κανείς δεν περίμενε προκαλεί εν τέλει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ. Πρόκειται για το φαινόμενο κατά το οποίο ελάφια μετατρέπονται σε «ζόμπι» εξαιτίας της ασθένειας chronic wasting disease, μιας μορφής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας.

Μάλιστα, οι ειδικοί προειδοποιούν όσους τρώνε το κρέας των ζώων πως κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο (σ.σ άνθρωποι ζόμπι;).

Η είδηση κυκλοφόρησε αρχικά, περιγράφοντας τα άρρωστα ζώα ως ζόμπι, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των κυνηγών και των ειδικών στη μελέτη της άγριας ζωής, καθώς, όπως ισχυρίζονται, η συγκεκριμένη πάθηση που ονομάζεται CWD (χρόνια εκφυλιστική ασθένεια) είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προσβάλλει τα ελάφια και, όπως σημειώνουν, η συμπεριφορά των άρρωστων ζώων παραπέμπει σε συμπτώματα άνοιας και δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση συμπεριφορά ζόμπι.

Συγκεκριμένα τα άρρωστα ζώα εμφανίζονται αποστεωμένα, αποπροσανατολισμένα και εμφανίζουν δυσκολία στη βάδιση.

Επισημαίνουν, δε, ότι τα ζώα εμφανίζονται να είναι περισσότερο μπερδεμένα, παρά επιθετικά, όπως είχε αρχικώς αναφερθεί.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι πολλά ελάφια δεν φτάνουν ποτέ στο τελικό στάδιο της ασθένειας στο οποίο και εμφανίζονται τα συγκεκριμένα συμπτώματα, καθώς πεθαίνουν πολύ πιο γρήγορα.

Η ασθένεια κατατρώει το μυαλό των άτυχων ζώων και προκαλεί σε κάθε περίπτωση και ανεξαιρέτως τον θάνατο των ζώων, χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμή κάποια θεραπεία που να μπορεί να την αντιμετωπίσει. Τα ζώα μπορούν να ζήσουν μέχρι και δύο χρόνια έχοντας προσβληθεί από την χρόνια εκφυλιστική ασθένεια.

δες εδώ

Άρρωστα ελάφια έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής σε 24 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ, με τις αρχές να; προειδοποιούν τον γενικό πληθυσμό να μην καταναλώνει τη σάρκα τους, καθώς τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, καθώς, το γεγονός ότι η ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί μόνο εφόσον το ζώο εμφανίσει τα συμπτώματα της πάθησης.

Έτσι οι κυνηγοί δεν μπορούν να καταλάβουν τα ζώα που πάσχουν.

in.gr