Σύμφωνα με τη Realnews, θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος κατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για επιπλέον 30.000 ανέργους σε κλάδους υψηλής ζήτησης, ενώ θα υλοποιηθεί νέο πρόγραμμα κατάρτισης και επιδότησης της απασχόλησης 15.000 νέων 25-45 ετών, αλλά και πρόγραμμα κατάρτισης 5.000 ατόμων για προσωπικό ιδιωτικής ασφάλειας ηλικίας 18- 50 ετών.
Ακόμη, θα επιχορηγηθούν επιπλέον 2.000 άνεργοι ηλικίας 30-55 ετών με το ποσό των 14.800 ευρώ για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.
Ο Σπ. Πρωτοψάλτης επισημαίνει στην «R» ότι σχεδιάζονται και υλοποιούνται ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που βοηθούν τους ανέργους να βρουν μια καλή, σταθερή δουλειά. «Οι στοχευμένες δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης, που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, θα δώσουν την ευκαιρία σε 52.000 ανέργους να αποκτήσουν νέες δεξιότητες αλλά και να τις εφαρμόσουν, αποκτώντας πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία, καθώς επίσης και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις νέες απαιτήσεις και ανάγκες που φέρνει η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Στόχος μας να ενισχυθεί η απασχολησιμότητα των ανέργων, για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανένταξή τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με καλούς μισθούς», αναφέρει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.
Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης, για 30.000 ανέργους.
Μετά την κάλυψη των θέσεων, καθώς έως σήμερα περισσότεροι από 110.000 άνεργοι έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση, η ΔΥΠΑ προχωρά στην επέκταση του προγράμματος, δίνοντας τη δυνατότητα σε επιπλέον 30.000 ανέργους να αποκτήσουν ή να αναβαθμίσουν τις επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητές τους, με σχετική πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας σε κλάδους της οικονομίας με προοπτικές ανάπτυξης. Όσοι ωφελούμενοι ολοκληρώσουν την κατάρτιση και επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως 1.000 ευρώ, δηλαδή 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 60,3 εκατ. ευρώ.
Το πρόγραμμα κατάρτισης «νέας γενιάς» ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο και αποτελεί τη μεγαλύτερη δράση που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας απόκτησης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας (upskilling/reskilling), κυρίως σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Αρχικά αφορούσε 80.000 ανέργους, αλλά μετά τη μεγάλη ανταπόκριση συμπεριελήφθησαν επιπλέον 40.000. Στόχος είναι η αποτελεσματική διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, καθώς και η διατήρηση μελλοντικών θέσεων εργασίας. Μέσω των Κέντρων Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης των ΑΕΙ και των αδειοδοτημένων Κέντρων Διά Βίου Μάθησης που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια διασφάλισης ποιότητας, υλοποιούνται με την εφαρμογή μεθόδων μεικτής μάθησης (blended learning), δηλαδή με συνδυασμό διά ζώσης και εξ αποστάσεως, σύγχρονη και ασύγχρονη, κατάρτιση, προγράμματα διάρκειας έως 200 ωρών, με χρηματοδότηση του.