
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο, τόνισε ότι περίπου 12.000 πολίτες με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ θα μπορούν να πάρουν σύνταξη.
«Απεγκλωβίζονται 12.000 δυνητικά συνταξιούχοι με τη νέα διάταξη, που αφορά τη συνταξιοδότηση μη μισθωτών, με οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και την εισαγωγή φορολογικών συντελεστών, με το υπουργείο να δίνει στη δημοσιότητα διευκρινιστικές απαντήσεις για μία σειρά από διατάξεις του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή φορολογικών συντελεστών:
Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
Για 6-15 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
Για 16-25 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
Για 26 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.
Προϋπόθεση λήψης της παροχής από το ΤΕΑ είναι είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης.
Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.