Ενώ ο Μύτικας στην κεντρική Εύβοια βιώνει μια αύξηση πληθυσμού σύμφωνα με τα δύο ερωτηματολόγια σχετικά με τα πολεοδομικά και γεωλογικά -περιβαλλοντικα και η ζήτηση για κατοικίες στο χωριό έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, η πραγματικότητα φέρνει στο προσκήνιο μια σκληρή αντίθεση. Ο Μύτικας, παρά την ανάπτυξή του, φαίνεται να είναι το πιο περιφρονημένο χωριό της περιοχή.
Η έλλειψη βασικών υποδομών, όπως πλατεία, δημοτικό γήπεδο και χώροι άθλησης και κοινωνικής συνεύρεσης, φέρνει στο προσκήνιο την αδιαφορία της Πολιτείας απέναντι στις ανάγκες των κατοίκων. Η επιβολή έργων όπως η υπερυψηλή τάση, η παράκαμψη Βασιλικού και η παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών, προκαλεί έντονη ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν την ησυχία και την φυσική ομορφιά του τόπου τους να απειλούνται.
Επιπλέον, η αδιαφορία για την αναστήλωση των Δύο Πύργων, ιστορικών μνημείων του Μύτικα, υπογραμμίζει την έλλειψη σεβασμού προς την κληρονομιά του χωριού.
Η αντίθεση ανάμεσα στην αύξηση του πληθυσμού και στην απαξίωση που υφίσταται ο Μύτικας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Γιατί η Πολιτεία αδιαφορεί για τις ανάγκες των κατοίκων; Πώς είναι δυνατόν ένα χωριό που αναπτύσσεται να στερείται βασικών υποδομών και να έρχεται αντιμέτωπο με απειλές για το περιβάλλον και την ιστορία του;
Είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων του Μύτικα και να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Η ανάπτυξη του χωριού οφείλει να γίνει με σεβασμό προς το περιβάλλον, την ιστορία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που το κατοικούν.
Ας ελπίσουμε ότι η φωνή του Μύτικα θα εισακουστεί και η απαξίωση θα δώσει τη θέση της σε μια δίκαιη και ισόρροπη αντιμετώπιση.