Όποιος δεν έχει επισκεφθεί την Σκύρο και δη το Σκυριανό Καρναβάλι με τα κουδούνια και τον «» δεν ξέρει τι σημαίνουν πραγματικές Απόκριες. Η Σκύρος είναι αποφασισμένη να σπάει το ρεκόρ επισκεψιμότητας περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς και φέτος το νησί να είναι γεμάτο από κόσμο που θέλει να ζήσει τη μαγεία του καρναβαλιού.
Στη Σκύρο τις Απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους και έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά (σοκάκια). Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη κάπα και μία μάσκα με δέρμα από μικρό κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, από αυτά που έχουν τα πρόβατα.
Τον “Γέρο” τον συνοδεύουν “η Κορέλα” και “ο Φράγκος”. Η Κορέλα (που μπορεί να είναι και άντρας), φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή, ενώ κρύβει το πρόσωπο της με μάσκα. Ο Φράγκος φοράει ένα Ευρωπαϊκό παντελόνι και συνήθως έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι.
Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με έναν τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα. Θέλοντας να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, ζώστηκε με τα κουδούνια από τα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί καθώς και τον παραγιό του, περπατούν στα σοκάκια του νησιού.
το έθιμο της τράτας, όπου την τελευταία Κυριακή το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του Νησιού, καταφθάνει η τράτα (βάρκα), με το πλήρωμά της και οι συμμετέχοντες φορώντας στολή ψαράδων, σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.
Το έθιμο του γάμου
Άλλο ένα έθιμο που θα συναντήσουμε στην Σκύρο έχει σχέση με τον γάμο και τις βαπτίσεις. Όπου εδώ οι προσκεκλημένοι δεν λαμβάνουν προσκλητήριο, αλλά οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν τηγανίτες. Επιπλέον, αντί για κουφέτα προσφέρουν και πάλι τηγανίτες με μέλι.
ίσως είναι μία ευκαιρία να κάνει αυτό το ταξίδι διότι η Σκύρος ξέρει και να το γλεντάει αλλά και να περνάει καλά.
Οι προβλέψεις για τον αριθμό των επισκεπτών που περιμένουμε είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες με πάνω απο 3.200 λάτρεις της Σκύρου να έχουν εξασφαλίσει τα εισιτήρια τους.
Η ΣΝΕ έχει φροντίσει να προγραμματίσει πολλά δρομολόγια ώστε να διευκολύνεται η άφιξη των επισκεπτών, με επτά (7) δρομολόγια από την Κύμη, (14/3 ΠΈΜΠΤΗ (1) – 15/3 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (3) – 16/3 ΣΑΒΒΑΤΟ (3), αλλά και η αναχώρηση από το νησί, με επτά (7) δρομολόγια (18/3 ΚΑΘ. ΔΕΥΤΕΡΑ (3) – 19/3 ΤΡΙΤΗ (3)- 20/3 ΤΕΤΑΡΤΗ (1)).
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της Αποκριάς είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος των επισκεπτών θα αναχωρήσει την Τρίτη 19/3 πράγμα που σημαίνει οτι η εκθαμβωτικά παραδοσιακή Καθαρά Δευτέρα θα αιχμαλωτίσει σώματα και ψυχές στούς κύκλους χορών!
Η προτίμηση του κόσμου να επισκεφθεί τη Σκύρο με τέτοια ένταση αυξάνει τις δικές μας υποχρεώσεις που πρέπει να ανταποκριθούμε και να αντιμετωπίσουμε την πίεση.
Δεν παύουμε να είμαστε “απροπόνητοι” για μια Αυγουστιάτικη επισκεψιμότητα, Μάρτη μήνα, όμως το σίγουρο είναι ότι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, κάτι που οι επισκέπτες μας το κατανοούν.
Η δυνατότητες του δήμου είναι πολύ περιορισμένες όμως η δυνατότητες του καθενός από μας είναι απεριόριστες!
Με πρωτοβουλία των “Πελασγών” και υλικά που τους διαθέσαμε, γονείς, μέλη τους και εθελοντές βάφουν το γυμναστήριο, ηλεκτρολόγοι τοποθετούν πυρανίχνευση και νέους προβολείς για να αντιμετωπίσουν λίγα από τα προβλήματα από την απένταξη του έργου και της χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του (περ. 600.000), που χάθηκε στο τέλος του 2023. Θα γίνουν προσπάθειες να στεγανοποιηθούν ορισμένα προβληματικά του σημεία αλλά και εξεύρεση νέου χρηματοδοτικού προγράμματος για την οριστική επισκευή του.
Ηδη εθελοντές πλαισιώνουν τον αντιδήμαρχο Γιώργο Μανωλάκη, συγκροτούν καθημερινά ομάδες και παρέχουν την εργασία τους με πάθος για τον τόπο που αγαπούν να ζούν. Τούς ευχαριστώ πολύ! Οπως και ολους τους αντιδημαρχους που πασχίζουν καθημερινά!
Και χρειαζόμαστε όλο και περισσότερους! Οι γειτονιές και οι υποχρεώσεις πολλές! Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας!
Ολοι μας, ο καθένας από την μεριά του, εκπροσωπούμε τη Σκύρο και οι πράξεις μας στο σύνολό τους, πρέπει να έχουν μία κατεύθυνση. Την ανάδειξη της ποιότητας, της παράδοσης, της αισθητικής, του χαρακτήρα του νησιού μας.
Ο Δήμος χρειάζεται βοήθεια, από όλους!
Βοήθεια είναι ενα άσπρισμα σ αυτά που βλέπουμε γύρω και μπροστά μας, βοήθεια είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη δουλειά όσων ασχολούνται με την καθαριότητα, βοήθεια είναι η καλή κουβέντα στο διπλανό μας που κάτι κάνει για το κοινό καλό, βοήθεια είναι περισσότερα έργα λιγώτερα λόγια, βοήθεια είναι μια βίδα, ενα στήριγμα, μια μπογιά, βοήθεια είναι το ίσιωμα μιας ταμπέλας αντί της κριτικής για το γέρμα της, βοήθεια είναι να βάλουμε ένα λουλούδι σε μια ρωγμή, βοήθεια είναι να βγάλουμε από μέσα μας τον καλύτερο εαυτό μας.
Βοήθεια είναι να βλέπουμε εμάς μέσα από τα μάτια των άλλων και να μην κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε οι αλλοι να μας κάνουν.
Καλή προετοιμασία και καλή μας Αποκριά!