Η ιστορία του Γλυκάκι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του Γιώργου Τσακοφίτη, ενός επιχειρηματία που τόλμησε να ακολουθήσει το όνειρό του, μετατρέποντας την αγάπη του για τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού σε μια ακμάζουσα επιχείρηση με διεθνή απήχηση.
Ο επιχειρηματία Γιώργος Τσακοφίτης σίγουρα δεν περίμενε όταν έφυγε στην Αθήνα για τις πανεπιστημιακές σπουδές στην διοίκηση επιχειρήσεων και την ανάλυση κινδύνου ότι θα κάνει πράξη τις σπουδές του αφού στην συνέχεια εργάστηκε σε τράπεζα.
Το 2011 ο κ. Τσακοφίτης, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στην τραπεζική, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρόκληση της ανεργίας, έπειτα από την οικονομική κρίση και όλα αυτά συνέβησαν την ποιο όμορφη στιγμή της ζωής του αφού είχε γεννηθεί μόλις ο γιός του.
Δεν λύγισε μπροστά στις δυσκολίες, ο κ. Τσακοφίτης και πήρε την απόφαση να επιστρέψει στο χωριό του, τον Οξύλιθο Ευβοίας όπου και στράφηκε στην καλλιέργεια της γης, αποφασισμένος να αξιοποιήσει τα πλούσια υλικά του τόπου του.
Ίσως πολλοί σκέφτεστε ότι υπήρχε μία οικογενειακή επιχείρηση και την ακολούθησε η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ διότι στον Οξύλιθο γεννήθηκε η ιδέα για το Γλυκάκι και αυτό που φάνταζε για πολλούς τρελό… να δοκιμάσεις στην επαρχία επιχείρηση με παραδοσιακά γλυκά και γλυκά του κουταλιού ξεκινώντας από το μηδέν τελικά δικαίωσε όσους το πίστεψαν και με το παραπάνω.
Σύντομα, η ιδέα για το Γλυκάκι πήρε σάρκα και οστά. Ο κ. Τσακοφίτης, με γνώμονα την αγάπη του για τα παραδοσιακά γλυκά και την πρόθεση να στηρίξει τις γυναίκες του χωριού, δημιούργησε ένα εργαστήριο παραγωγής γλυκών του κουταλιού. Η επιχείρηση λειτούργησε ως αρωγός για την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, προσφέροντάς τους αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ένα σταθερό εισόδημα.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες, η αφοσίωση και η επιμονή του κ. Τσακοφίτη απέδωσαν καρπούς. Το Γλυκάκι ξεχώρισε για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων του, φτιαγμένα με μεράκι και αγνά υλικά. Η φήμη του γρήγορα ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να λάβει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως το βραβείο Great Taste Award.
Σήμερα, το Γλυκάκι εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 5 χώρες, (Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία) ενώ διατίθεται σε περισσότερα από 50 σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Η επιχείρηση αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της δυναμικής που μπορεί να έχει η παράδοση, όταν συνδυάζεται με επιχειρηματικό πνεύμα και κοινωνική ευαισθησία.
Σημαντικά σημεία της ιστορίας του Γλυκάκι:
- 2011: Ίδρυση της επιχείρησης από τον Γιώργο Τσακοφίτη στον Οξύλιθο Ευβοίας.
- 2014: Βράβευση του Γλυκάκι από το Ίδρυμα Angelopoulos CGIU Fellowship και χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα.
- 2015: Λήψη πιστοποίησης ISO HACCP.
- 2016: Βράβευση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Award για τη φρέσκια μαρμελάδα σύκου με γλυκάνισο αστεροειδή. Έναρξη εξαγωγών στην Ολλανδία.
- 2017: Αύξηση των εξαγωγών μετά από συμμετοχή σε μεγάλη έκθεση στη Γερμανία.
- 2018: Συμμετέχει στην πολύ μεγάλη έκθεση του Ισραήλ
- 2020-21: Συμμετείχε σε μεγάλες εκθέσεις στη Γερμανία και τη Σουηδία ενισχύοντας την παρουσία του Γλυκάκι στην Ευρωπαϊκή αγορά.
- 2022: Βραβείο mediterranean taste awards για την Μουστάρδα με Σύκο Κύμης το μοναδικό στον κόσμο προϊόν. Καθώς και για την Γλυκόξινη Σάλτσα Chutney Βερίκοκο.
Η επιτυχία του οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες:
- Αφοσίωση στην παράδοση: Η παραγωγή των γλυκών του κουταλιού στο Γλυκάκι βασίζεται σε παραδοσιακές συνταγές και τεχνικές, διασφαλίζοντας την αυθεντική γεύση και την υψηλή ποιότητα.
- Χρήση αγνών υλικών: Το Γλυκάκι φημίζεται για τη χρήση ντόπιων, αγνών υλικών, προερχόμενων από τις καλλιέργειες του Οξυλίθου και της ευρύτερης περιοχής.
- Καινοτόμες προτάσεις: Εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, το Γλυκάκι προσφέρει και καινοτόμες γεύσεις, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονες τάσεις.
- Κοινωνική ευαισθησία: Η επιχείρηση στηρίζει ενεργά την τοπική κοινότητα, προσφέροντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή.
Η ιστορία του Γιώργου Τσακοφίτη και του Γλυκάκι αποτελεί έμπνευση για όσους ονειρεύονται να χτίσουν κάτι δικό τους, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Μας υπενθυμίζει ότι με επιμονή, δημιουργικότητα και κοινωνική ευθύνη, μπορούμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο.
Αποδεικνύει ότι ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, μπορούν να δημιουργηθούν επιτυχημένες επιχειρήσεις με διεθνή απήχηση, προσφέροντας παράλληλα οφέλη στις τοπικές κοινότητες.
Αν σας βγάλει ο δρόμος στην παραλία της Πλατάνας αξίζει να επισκεφθείτε το Γλυκάκι στο φυσικό του κατάστημα όπου προσφέρει στους επισκέπτες του μια σειρά από γαστρονομικές εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε.
Δοκιμάστε εκτός από τα γλυκά του κουταλιού, τα παραδοσιακά γλυκά αλλά και ότι άλλο σκεφθούν να δημιουργήσουν εκείνη την ημέρα…
Εμείς θα σας προτείνουμε το καλύτερο χειροποίητο παγωτό που έχουμε δοκιμάσει χωρίς υπερβολές.. με αγνά υλικά, φτιαγμένο με φρέσκο γάλα κατσικίσιο και αγελαδινό νιώθεις την αυθεντική παραδοσιακή γεύση του παγωτού που θα επιλέξετε να δοκιμάσετε μιας και έχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία 24ων γεύσεων .
Μπορείς να φανταστείς ότι υπάρχει παραδοσιακή συνταγή απο το 1957; Το ζητάτε ώς παγωτό του Στάθη με γεύση βανίλια και σοκολάτα απο κατσικίσιο φρέσκο γάλα όπως ακριβός την παρασκεύαζαν τότε. Με κατσικίσιο γάλα όμως θα βρείτε 2 ακόμα γεύσεις με μπακλαβά Κύμης και εκμεκ.
Ο Οξύλιθος: Ένα χωριό με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά
Εκτός από το Γλυκάκι, ο Οξύλιθος αξίζει να γνωριστεί και για την πλούσια ιστορία και το πανέμορφο φυσικό τοπίο του . Είναι το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου Κύμης. Απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, στην κεντρική Εύβοια, προς τη μεριά του Αιγαίου και σίγουρα θα περάσετε από τον Οξύλιθο αν θέλετε να επισκεφτείτε την Σκύρο παίρνοντας το καράβι από την Κύμη.
Ο Οξύλιθος είναι γνωστός ως ο ‘’Μυστράς’’ της Εύβοιας, γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει τέσσερις βυζαντινές εκκλησίες, σπουδαία χριστιανικά ερείπια και πολύ γνωστά έθιμα, όπως το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Καταλήγει σε μια όμορφη παραλία που ονομάζεται Στόμιο, ένα καλοκαιρινό θέρετρο, το οποίο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτο από κόσμο.