Συνεντεύξεις

Αποκλειστική συνέντευξη του Αντιπροέδρου του ΕΟΔΥ Γιώργου Παναγιωτακόπουλου – (Β΄ μέρος)

 

Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μας μιλά αποκλειστικά από τα γραφεία του οργανισμού, που χτυπάει όλο το 24ωρο η καρδιά του μηχανισμού αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο Β΄ Μέρος της συνέντευξης μας μιλά για τα δωρεάν rapid test του ΕΟΔΥ, για το αν θα υπάρξει αύξηση των δωρεάν σημείων ελέγχου, καθώς και για τα πόσα σημεία ελέγχου υπάρχουν στην Στερεά Ελλάδα. Επίσης αναφέρεται στα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα, όπως και στα φάρμακα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού.

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Παθολόγος – επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών –  Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα μεταδοτικά νοσήματα

Μαρία Καράπα: Να έρθουμε όμως και στο θέμα με τις μεγάλες ουρές για δωρεάν rapid test . Θα κάνει κάποιες ενέργειες για την λήξη της ταλαιπωρίας των πολιτών ο ΕΟΔΥ ;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Κοιτάξτε πράγματι παρατηρείται αθρόα προσέλευση πολιτών και ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός, αλλά είναι και το brand αξιοπιστίας που έχει οικοδομήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας την περίοδο της πανδημίας .Ο κόσμος γνωρίζει ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετήσουμε και θα έχει ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα.

Μαρία Καράπα: Θα μπορούσε να υπάρξει αύξηση των δωρεάν σημείων ελέγχου του ΕΟΔΥ ώστε να μην υπάρχει μεγάλη αναμονή;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 150 θέσεις testing σε όλη την Ελλάδα και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να εξυπηρετηθεί το κοινό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα όρια του συστήματος είναι πεπερασμένα».

Μαρία Καράπα: Στην Στερεά Ελλάδα πόσα είναι τα σημεία ελέγχου;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Στην Εύβοια 3, στην Βοιωτία 2, στην Ευρυτανία 2, στην Φθιώτιδα 7 και στην Φωκίδα 2.

Μαρία Καράπα: Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις πανδημίες πόσο μπορεί να χρησιμεύσει ;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Αναμφισβήτητα οι εμπειριες αυτες που έχει βιώσει η ανθρωπότητα αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αντιμετώπιση τους τηρουμένων βεβαιως των αναλογιών που αφορούν την κάθε εποχή . Οι πανδημίες δεν διαρκούν για πάντα, από την εμπειρία των προηγούμενων που έχει ζήσει η ανθρωπότητα κρατούν έως 4 χρόνια,. Θα επικρατήσει η μετάλλαξη που προσφέρει στον ιό ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν είναι να θανατώσει τον ξενιστή, γιατί έτσι θα πεθάνει και ο ίδιος.

Μαρία Καράπα: Οι επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας ποιες είναι ;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Αυτή την στιγμή υπάρχουν άλλα 4 εμβόλια τα οποία βρίσκονται υπο κυλιόμενη αξιολόγηση στον EMA. Υπάρχει άλλο ένα, αυτό της Novavax που έχει ήδη εγκριθεί από τον Οργανισμό. Δεν έχει σχέση με mRNA ή με αδενοϊό. Είναι πρωτεϊνικό εμβόλιο, παραδοσιακής τεχνολογίας, πιο συμβατικής, που σε έναν διστακτικό αρνητή που φοβόταν να εμβολιαστεί λόγω της νέας τεχνολογίας των εμβολίων που χορηγούνταν στην χώρα μας μέχρι τώρα, ενδεχομένως να κάμψει τις αμφιβολίες του .

 

Μαρία Καράπα: Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση του ιού που θα δώσουν τέλος στην παγκόσμια αυτή μάστιγα ;

Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Όλη η επιστημονική κοινότητα έχει σπεύσει να παράξει νέα φάρμακα. Υπάρχουν νέες αφίξεις και στις θεραπείες, καθώς έρχονται νέα ιικά φάρμακα και ανοσοκατασταλτικά και μονοκλωνικά αντισώματα και κάποια φάρμακα που παρεμβαίνουν σε ορισμένα στάδια εξέλιξης της λοίμωξης. Το φάρμακο αντικλείδι μέχρι τώρα δεν το έχουμε, όλα όσα έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας είναι ωφέλιμα μόνα τους και σε συνδυασμό, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της λοίμωξης, αλλά δεν έχουμε το φάρμακο που ξέρουμε ότι κερδίζει το παιχνίδι. Θέλω να πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε φάρμακο, το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την κλειδαριά. Επειδή δεν είχαμε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα γι’ αυτό ήταν και είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη του εμβολιασμού. 

 

Σχετικά Άρθρα

Σε λίγο: Ο Γιώργος Αυτιάς σε αποκλειστική συνέντευξη στην Μαρία Καράπα αναλύει ένα θέμα της εφορίας που αφορά όλους μας!

Evripos 90FM

Αποκλειστικές δηλώσεις του Γρ. Δάσκου για τα “Αποκλειστικά” κρούσματα στους μαθητές!

Evripos 90FM

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία από κοπέλα για ροζ βίντεο

Evripos 90FM