Ειδήσεις

Ράιχενμπαχ: Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα, αύριο, για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε…». Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα Χόρστ Ράιχενμπαχ στο Συνέδριο του Economist για την Ελληνική Οικονομία, προσθέτοντας ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις, η επιτυχία δεν είναι απόλυτη εάν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά.

Ο επικεφαλής της κοινοτικής “Ομάδας Δράσης” υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από ΕΕ για να στηριχθεί η Ελλάδα και για να αρθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε κονδύλια. Για τον λόγο αυτό επεσήμανε ότι, τα μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Σημείωσε δε ότι περιμένει η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και έθεσε τις εξής προτεραιότητες:

Διαχείριση των εσόδων. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το ΔΝΤ για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελβετία.

– Δημόσιος τομέας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να υπάρξει διυπουργική δομή για γρήγορη λήψη αποφάσεων κάτι που εξετάζεται από την ελληνική Κυβέρνηση.

– Μείωση διοικητικού βάρους κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της Οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 7 ετών, με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.

– Μείωση γραφειοκρατίας. Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

– Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εν τούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Για τον λόγο αυτό η Ομάδα Δράσης είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

– Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς. Οικοδομή, Τουρισμός, Λιανική και Χονδρική πώληση. Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση διαφόρων στρεβλώσεων στην αγορά λιανικής. Για τον λόγο αυτό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα εργαστεί τους επόμενους επτά μήνες για να γίνει ποιοτικός έλεγχος της νομοθεσίας και να αρθούν τα βασικά εμπόδια.

– Βελτίωση εξαγωγών. Έχει ήδη υποβληθεί από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες, ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από εκατοντάδες που είναι σήμερα σε λίγες δεκάδες μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Ελλάδα εντός του μήνα πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών από την Ολλανδία για να δώσουν τις συμβουλές τους προς τον καλύτερο τρόπο δόμησης των εξαγωγών.

Από τη πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι «έχουμε λίγο χρόνο για να παράξουμε και να δείξουμε απτά αποτελέσματα. Το στοίχημα είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, για να συμπληρώσει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Συζητάμε λοιπόν, σημείωσε, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, οι οποίες από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν το πρόγραμμα, εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη άμεσα το φορολογικό σύστημα να γίνει σταθερό. Κομβικός στόχος, όπως είπε ο ίδιος, είναι να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια στην Ελλάδα και η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι πόρτες του υπουργείου, υπογράμμισε, θα είναι ανοικτές για τους επενδυτές. Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες σημείωσε ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, σημαντικό κρίνεται από τον ίδιο η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, αλλά και η προ αδειοδότηση στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται αύξηση της αξίας για την κρατική περιουσία.

Από το πλεόνασμα των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου τομέα για να αποφευχθούν νέες προσλήψεις, όπως σχολίασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Ράϊχενμπαχ, σε σχετική ερώτηση συνέδρου για το αν θα πρέπει η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα να συνοδεύεται από απολύσεις. Ο ίδιος σημείωσε ότι «το καθεστώς των δημοσιών υπαλλήλων είναι ένα ζήτημα υψηλά πολιτικό. Είναι καθήκον και υποχρέωση του κράτους να εκτελούνται οι υποθέσεις του από μόνιμους υπαλλήλους».

Από την πλευρά το ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μηταράκης, ανέφερε ότι μέσω αυστηρότερου πλαισίου προσλήψεων θα επιτευχθεί η ποσοτική μείωση του δημοσίου, για να σημειώσει ότι η αποτελεσματικότητα και όχι η ποσότητα είναι το πρόβλημα του δημοσίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αντιφασιστικά συλλαλητήρια απόψε σε όλη τη χώρα

Evripos 90FM

Ο Βουλευτής Ευβοίας Θανάσης Ζεμπίλης μιλά για την καταστροφή στην Κάρυστο! ΒΙΝΤΕΟ

Evripos 90FM

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Η Αγγελική Νικολούλη δέχτηκε απειλές on air – «Μην ανησυχείτε, ξέρω…»

Evripos 90FM