ΕιδήσειςΚοινωνία

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 15 Μαΐου

Σήμερα, Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μνήμη του Οσίου Παχωμίου του Μεγάλου, ιδρυτή του κοινοβιακού μοναχισμού, και του Αγίου Αχιλλίου του Επισκόπου Λαρίσης.

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν επίσης ο Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης και η Οσία Καλή.

Σήμερα λέμε “χρόνια πολλά” σε όσους φέρουν τα ονόματα:

  • Αχίλλειος, Αχιλλέας
  • Παχώμιος, Παχούμιος, Πάχος
  • Καλή, Κάλη
  • Βάρβαρος

Ευχόμαστε σε όλους τους εορτάζοντες χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, ευτυχία και κάθε καλό!

Ποιος ήταν ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας;

Ο Όσιος Παχώμιος ο Μέγας (292-373 μ.Χ.) θεωρείται ο ιδρυτής του κοινοβιακού μοναχισμού. Γεννήθηκε στην Άνω Θήβα της Αιγύπτου και σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό. Μετά την αποστράτευση του, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή.

Ίδρυσε το πρώτο κοινοβιακό μοναστήρι στην Ταβεννίση της Αιγύπτου, θέτοντας τους κανόνες για την οργάνωση της κοινοβιακής ζωής. Ο Όσιος Παχώμιος έθεσε τις βάσεις για την ανάπτυξη του μοναχισμού στην Ανατολή και άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο με νουθεσίες και οδηγίες για την ασκητική ζωή.

Ποιος ήταν ο Άγιος Αχίλλιος ο Επίσκοπος Λαρίσης;

Ο Άγιος Αχίλλιος ο Επίσκοπος Λαρίσης (335-394 μ.Χ.) ήταν ένας από τους σημαντικότερους ιεράρχες της πρώιμης Χριστιανοσύνης. Διακρίθηκε για την πίστη του, την ευγλωττία του και το φιλανθρωπικό του έργο.

Συμμετείχε σε σημαντικές θεολογικές συνόδους, όπως η Σύνοδος της Αντιόχειας (362 μ.Χ.) και η Β’ Οικουμενική Σύνοδος (381 μ.Χ.), όπου καταπολέμησε την αίρεση του Αρειανισμού. Ο Άγιος Αχίλλιος άφησε πλούσιο συγγραφικό έργο με θεολογικά κείμενα και επιστολές.

Ποιος ήταν ο Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης;

Ο Όσιος Βάρβαρος ο Μυροβλύτης (7ος αιώνας μ.Χ.) ήταν ένας ασκητής που έζησε στην περιοχή της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία.

Διακρίθηκε για την αυστηρή του άσκηση και την πνευματική του διαύγεια. Ο Όσιος Βάρβαρος έγινε γνωστός για το χάρισμα της θαυματουργίας και attracted many followers seeking his spiritual guidance.

Ποια ήταν η Οσία Καλή;

Η Οσία Καλή (14ος αιώνας μ.Χ.) ήταν μια ασκήτρια που έζησε στην περιοχή της Κρήτης.

Διακρίθηκε για την πίστη της, την αφοσίωση της στην προσευχή και την αγάπη της για τους φτωχούς. Η Οσία Καλή ίδρυσε ένα μοναστήρι στο οποίο φρόντιζε ορφανούς και ασθενείς.

Σχετικά Άρθρα

Αβραμόπουλος για τη θέση του Επιτρόπου

Evripos 90FM

Λιποθύμησε όταν έμαθε πως έχασε το συσσίτιο

Evripos 90FM

ΜΥΣΤΗΡΙΟ με την χτυπημένη blogger Στεφανία Τζαφέρη. Η ίδια λέει στην αστυνομία ότι ΧΤΥΠΗΣΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ !!!

Evripos 90FM