Ειδήσεις

Γκάγκα: Ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεση αντιιικών χαπιών

Ξεκινά η κατ’ οίκον διάθεση των χαπιών, όπως ανέφερε η Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR. Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε, θα γίνεται παράδοση κατ’ οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για τη μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλει αίτηση και η επιτροπή για τη χορήγηση του φαρμάκου θα απαντά σε 24 ώρες. Αποστέλλεται SMS και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα τη συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κυρία Γκάγκα, η οποία σημείωσε πως «τηρούμε τα μέτρα, αν και ξεκινά μια ήπια χαλάρωση των μέτρων».

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση στους «σκληρούς δείκτες» τις επόμενες εβδομάδες
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό τόνισε κατά την τοποθέτηση της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια είπε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι ιδιαίτερα υψηλά στις 150.000 σε όλη την επικράτεια και ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από την Θράκη και κάποια νησιά.

 

Όπως προέβλεψε ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς.

Μιλώντας για το σύστημα υγείας και την διαθεσιμότητα είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.

Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Όμικρον καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλίων με Όμικρον. «8 στους 10 που μπαίνουν πλέον στο νοσοκομείο έχουν Όμικρον », είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επισήμανε ότι ένα στα τέσσερα άτομα που εξακολουθούν να μπαίνουν στο νοσοκομείο, έχουν την μετάλλαξη Δ.

 

«Οι λίγοι που έχουν χάσει τη ζωή τους με Όμικρον είναι υπέργηροι με σοβαρά προβλήματα υγείας», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «Η νόσος Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα ιδιαίτερα για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας».

Όπως προέβλεψε, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων θα βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Για ακόμη μία φορά η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι σημαντική η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου ιδίως για την παραλλαγή Όμικρόν.

Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

 

Μαγιορκίνης: Η μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους παγκοσμίως, από τον Αύγουστο
Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 363 εκατ. μολύνσεις και 5,6 εκατ. θάνατοι.

Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 8% την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή περίπου 3,3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 14%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 8.500 θάνατοι ανά ημέρα.

«Παρατηρήσαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε θανάτους που έχουμε να δούμε από τον Αύγουστο και αυτό είναι το αποτύπωμα της μετάλλαξης Όμικρον», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια, στην Ευρώπη αυξήθηκαν τα κρούσματα κατά 22%, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν περίπου 4%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 10,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.100 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Επίσης, 34 από τις 47 χώρες της Γηραιάς Ηπείρου δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση άνω του 30% παρατηρείται σε 22 χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση (πάνω από 30%) παρατηρείται σε 5 χώρες.

 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε ο κ. Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα έδειξε σημεία σταθεροποίησης, με μικρή συρρίκνωση των διαγνώσεων, της τάξης του 5%. Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή αύξηση, της τάξης του 6%.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή, με υποχώρηση στις εισαγωγές, τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους σκληρούς δείκτες.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός, οι εισαγωγές με Covid στα νοσοκομεία έδειξε πτώση της τάξης του 15%, ενώ παρατηρείται και μείωση των εισιτηρίων, της τάξης του 9%.

 

Σχετικά Άρθρα

Τιτανικός: Στην τελευταία φάση οι έρευνες για το υποβρύχιο – «Χρειαζόμαστε ένα θαύμα»

Evripos 90FM

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται τα επιδόματα

Evripos 90FM

Υπό έλεγχο η φωτιά κοντά στα Οινόφυτα -Έλεγχος για αναζωπυρώσεις στο σημείο

Evripos 90FM